U trendu

Đukic: Opalo poverenje u LIBOR, zato se i ukida

BEOGRAD – Uzrok prestanka objavljivanja LIBOR-a što će se desiti poslednjeg dana ove godine jeste pad poverenja učesnika na finansijskim tržištima u LIBOR kao referentnu stopu nakon izbijanja svetske finansijske krize 2008. i to zbog fundamentalnog defekta, pošto se on utvđuje na osnovu kotacija banaka, a ne na osnovu realizovanih transakcija.

Ovako razloge prestanka objavljivanja LIBOR-a za najnoviji broj Magazina Biznis objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić koji je, imajući u vidu značaj tog događaja i pripreme koje su neophodne da se urade na srpskom bankarskom tržištu, uradio studiju za Udruženje banaka Srbije (UBS).
On ističe da je zbog pomenutog defekta LIBOR dugo mogao biti predmet manipulacije od strane najvećih banaka u svetu, a upravo su manipulacije njime mogle da im pomognu da projektuju bolju kreditnu sposobnost ili da poboljšaju svoju trgovačku poziciju.
Na pitanje šta ukidanje LIBOR-a znači za banke u Srbiji Đukić kaže da studija pruža analitičku podlogu za aktivno uključivanje UBS u prilagođavanje domaće bankarske regulative i pripremu članica Udruženja da svojim klijentima blagovremeno ukažu o kakvim promenama se radi.

„Ne samo zbog već zaključenih ugovora o kreditu, već i kod novih ugovora u kojima će figurirati nove kamatne stope. Ovo tim pre, jer se proces dogradnje već datih preporuka međunarodnih asocijacija i tela, regulatora i nacionalnih radnih grupa za prelaz na bezrizične referentne stope nastavlja i nakon završetka studije“ , naveo je Đukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.