U trendu

Đurđević: Jako dobra odluka CEFTA za ceo region

TIVAT – Odluka CEFTA, koja je danas doneta u Tivtu, da se olakša trgovina voćem i povrćem doprineće razvoju privrede u celom regionu, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije, koja predsedava Komorskim investicionim forumom ZB, Nenad Đurđević.

„To je jako dobra odluka koju smo dugo čekali, a naročito posle sastanka u Tirani kada je bio ministarski komitet. Tada je još bilo malih neslaganja, koja su u međuvremenu usaglašsena i danas je komitet ministara doneo odluku da se usaglasi procedura za promet voćem i povrćem, što je jako znacajno za prvirede celog regiona ZB“, rekao je Đurđević Tanjugu.

Ističe da su voće i povrće značajna grana privrede u regionu, ali da je mnogo veća razmena naših ekonomija sa zemljama EU i drugim zemljama.

Đurđević navodi da je izvezeno iz regiona voća i povrća u vrednosti od skoro 1,2 milijardi evra u 2018. godini u treće zemlje.

„Dok kada govorimo o trgovini unutar regiona vrednost je tek oko 200 ili 300 miliona. Ova odluka pojedinostavljuje proceduru prometa i određuje jasne standarde za kontrolu robe, voća i povrća i ostavlja jako malo mogućosti da na samom carinskom prelazu službenici imaju diskreciono pravo da odluče koga će da izdvoje i na koji način će da kontrolišu robu“.

Objašnjava da ta odluka predviđa striktna pravila koja su usaglašena sa pravilima EU, a koja su predvidljiva za privrednike i olakšavaju promet robe.

Takođe, čine da kvalitet te robe ne bude ugrožen ni na koji način, naglasio je Đurđević.

„Ova odluka uvezuje agencije u regionu koje su zadužene za promet robe“, dodao je on.

Đurđević dodaje da privredne komore Zapadnog Balkana apeluju da se razgovara sa vladama kako bi se došlo do procedura i postupaka koje pospešuju promet roba u reigonu ZB.

„Vrlo smo aktivni zagovarač i ideje o četiri slobode (prometa ljudi, robe, kapitala i usluga) koje treba da obezbede da naš regipn postane jedna zona slobodne ekonomske razmene i trgovine, kao i zapošljavnaja i investiranja“, naglasio je Đurđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.