U trendu

Do 28. februara prijave za Superklaster

BEOGRAD – Svi zainteresovani predstavnici starapa, akademske zajednice i privrede u Srbiji, iz četiri domena – blokčejna i web3 tehnologija, gejminga i virtuelne ralnosti, visokatehnološskih rešenja iz oblasti poljoprivrede i industrije hrane, kao i medicine i bio tehnologije, do 28. februara mogu da se prijave na javni poziv koji je organizovan u okviru projekta Srbija Inovira.

Na taj način će učestvovati u formiranju prvog Superklaster modela u zemlji.
Ova četiri domena rezultat su istraživanja koje je sproveo tim projekta Srbija Inovira, kako bi oderdili koje oblasti u Srbiji imaju najviše potencijala za inovacioni i tehnološki razvoj, u cilju formiranja prvih pilot Superklastera.
Superklasteri predstavljaju globalno dokazane modele zajedničkog rada i razvoja, u kojima se udružuju subjekti inovacionog ekosistema na način koji potencira saradnju na inovativnim projektima.
Direktora projekta Srbija Inovira Aleksandra Popović rekla je za Tanjug da je projekat realizovao ICT Hab Centar za istraživanje javnih politika uz podršku USAID-a.

Ona je navela da je prva faza projekta završena određivanjem oblasti koje imaju najveću persektivu da predstavljaju Srbiju u pogledu inovativnosti, te da je u toku javni poziv svim delovima društva za formiranje pilot Superklastera.

„Za ove četiri oblasti rapisan je javni poziv koji traje do 28. februara i pozivmo sve konzorcijume koji treba da se sastoje iz predstavnika privrede, startapa i akademske zajednice, jer tražimo one koji vide sebe kao tehnološke lidere i koji treba da postave osnove i pruže sistemsku podrsku za razvoj u ove četiri oblasti“, kazala je Popović.

Najavila je da će biti napravljena četiri odvojena pilot Superklastera i dodala da je plan da se sredinom 2023. godine utvrdi koja je oblast dala najbolje rezultate, kako bi se dalje radilo na podršci i ulaganju u jednu izabranu delatnost.

Nakon javnog poziva, objasnila je Popović, do kraja marta biće izabrano četiri konzorcijuma za svaku oblast, koji će početi sa formiranjem zasebnih Supeklastera – definisaće svoju organizacionu strukturu i formiraće svoj tim i strategiju razvoja.

Prema njenim rečima rano je govoriti koja će inovaciona rešenja dati izabrane oblasti, ali je poznato da će konačni rezultat projekta pospešiti ekonomski razvoj zemlje.
Poslednjih decenija u Srbiji su sve zastupljeniji projekti koji unapređuju inovativni i tehnološko razvoj naše zemlje, a izvršni diektor ICT Hab-a i član tima Srbija Inovira Kosta Andrić je, u izjavi za Tanjug, ocenio da naša zemlja sve više napreduje na globalnom indeksu inovativnosti.

„Kao što u svetu tenisa postoji ATP lista po kojoj se rangiraju najbolji teniseri tako i u inovativnoj inustriji postoji Globalni indeks iovacija na kome je Srbija na 54. mestu od ukupno 130 zemalja“, rekao je Andrić.

Taj indeks inovativnosti je važan, jer ukazuje na to gde se naša zemlja nalazi u odnosu na druge, kazao je Andrić i dodao da se na osnovu toga može videti i šta treba da se unapredi kako bi se vrednost inovativne industrije u Srbiji podigla na viši nivo.

Naveo je da Srbija napreduje na toj listi u delu koji se tiče unapređenja infrastrukture, izgradnje naučno-tehnoloških parkova, kreiranja zakonskog ambijenta i zaštite intelektualne svojine.

Međutim, Andrić je istakao da Srbija još treba da napreduje u realizaciji rešenja i proizvoda koji su rezultat rada inovativne industrije, i koji, kao takvi, mogu da se izvoze i doprinesu ekonomskom sistemu u zemlji.

Objsanio je da Srbji nedostaje autentičan proizvod u domenu inovacija po kome će biti prepoznatljiva u svetu, te naglasio da je zbog toga neophodno slediti primer uspešnijih zemalja, što je, kako je rekao, tim projekta Srbija Inovira i uradio.

„Posmatrali smo kako oni uspešniji od nas uspevaju da kreraju veću ekonomsku vrednost u oblasti inovacija i ustanovili da se društva, zemlje i ekonomije opredeljuju za određene oblasti u kojima mogu da budu konkurentne i prepoznatljive“, rekao je Andrć.

Andrić je istakao da je u okviru projekta Srbija Inovira urađeno najveće istraživanje do sada koje je obuhvatilo preko 1.000 isitanika, kako bi se došlo do četiri oblasti u kojima Srbija ima šanse da se razvija i pozicijonira na polju inovativnosti.

Kao sledeći korak u projektu, Andrić je naveo angžovanje privrede, tehnooskih kompanija, startapove i države, kako bi se napravili prvi Superklasteri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.