U trendu

Do aukcije za 5G mrežu u Srbiji još devet meseci

BEOGRAD – Predstavnik RATEL-a Dragoljub Stefanović kaže da će do aukcije za 5G mrežu u Srbiji biti potrebno još nekih devet meseci, navodeći da je toliko potrebno da ministarstvo donese pravilnik o minimalnim uslovima procesa sprovođena aukcija.

On je na vebinaru „Gde je i da li je zastala 5G mreža u Srbiji“ rekao da će dužina procesa realizacije aukcija zavisiti u mnogome i od sadržaja Pravilnika koji donosi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na onlajn tribini u organizaciji Društva informatičara Srbije (DIS) Stefanović je najavio da će RATEL za postupak aukcije angažovati konsultante putem javne nabavke te da će onda s njima biti razrađen postupak sprovođena aukcije.

Dodao je da će dokumentacija za aukciju 5G mreže proći i javnu raspravu od mesec i po dana.

Naveo je da je regulatorni okvir za aukciju 5G mreže napravljen, a na određenim baznim stanicama operateri koji su pokazali zainteresovanost za 5G uz dozvolu RATEL testiraju 5G opremu.

Na vebinaru je učestvovala kompanija SBB, dok nije bilo predstavnika Telekoma Srbija, Telenora i A1 koji su takođe pokazali interesovanje za 5G.

Stefanović je naveo da je Vlada Srbije formirala radnu grupu kako bi se obezbedile jednostavnije procedure za postavljanje baznih stanica i založio se da se više radi na edukovanju opšte populacije o prednostima 5G mreže.

Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija
rekao je da je sprovedeno niz regulatornih aktivnosti kako bi se mreža pete generacije što brže implementirala u Srbiji.
Dodao je da je pred Ministarstvo sada donošenje pravilnika kojim se propisuju minimalni uslovi.

Uz žaljene što na vebinaru nisu govorili predstavnici Telekoma, Telenora i A1, on je poručio da ga je obradovalo što je u medijima pročitao da je Telekom najavio da će u 2022. investirati u 5G mrežu, te pozvao i ostale operatore da izađu u javnost sa svojim planovima i ciljevima.

Predstavnici kompanije SBB, koja je iako sada nije mobilni operator prijavila svoju zainteresovanost za 5G aukciju, pravni savetnik Miloš Stojković i PR direktor Iva Gajić poručili su da ta kompanija želi da nastavi ulaganja i da očekuje transparentan i fer postupak.

Stojković je rekao da očekuju obezbeđivanja najveće konkurencije za aukcijsko nadmetanje kao i transparentnost svih faza procesa.

Dodao je da je takav pristup omogućio da se u Portugalu kod 5G mreže pojave dva nova operatora i naveo dobra iskustva Češke i Hrvatske.

On se založio za bolju komunikaciju planova države za 5G ne samo ka opštoj nego i ka zainteresovanoj i stručnoj javnosti kako bi operatori planirali svoje investicije.

Gajić je rekla da je SBB deo Junajted grupe koja posluje u osam zemalja Istočne Evrope, te da je spremna da iskustva sa tih prostora prenese u razvoj mobilne telefonije u Srbiji.

Dodala je da je kompanija koja je do sada u svoj biznis u Srbiji već uložila 900 miliona evra i zapošljava 2.000 radnika, već planirala sredstva za ulaganja za 5G.

Zamenik glavnog urednika PC Preša Voja Gašić ocenio je da operatori i regulatori procese oko 5G mreže moraju da ubrzaju odnosno pomere sa mrtve tačke.

Predstavnik DIS-a Dragorad Milanović istakao je da je 5G mreža u prvim zemljama startovala 2020. godine te da je razvoj tehnologije nastavljen pa 2024. godine očekuje 5G+ a posle 2025. godine i prve testove 6G.

On je poručio da je neophodno planiranju u komplikovanim uslovima, kao i da će uslovi kako vreme odmiče a tehnologija napreduje postati još komplikovaniji.

Predsednik DIS-a Nikola Marković ocenio je da su oko 5G sukobljeni interesi pojedinih kompanija i neki širi interesi, i dodao da se to nezavisno udruženje podržava napore Ministarstva i RATEL-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar