U trendu

Do kraja godine izvoz poljoprivrede pet mrld DOLARA

NOVI SAD – Važnost partnerstva Srbije i EU u oblasti poljoprivrede ogleda se u tome što se izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržiste u poslednjih 10 godina udvostručio, a da je u 2020. ukupan pozitivan bilans iznosio 1,9 milijardi DOLARA, naveli su danas šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović i Žiofre sastali su se u Novom Sadu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu i promovisati rezultate koje je Srbija postigla u saradnji sa Evropskom unijom na polju poljoprvrede i ruralnog razvoja.

Prema rečima ministra Nedimovića, očekuje se da bi IZVOZ poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda do kraja ove godine mogao da dostigne čak pet milijardi DOLARA.

Sve smo to postigli jer smo ulagali u nove tehnologije u poljoprivredi, menjali zakonsku regulativu, a naročito smo pažnu posvetili bezbednost hrane.

Podsetiću da smo zahvaljujući donacijama EU otvorili i laboratoriju za ispitivanje bezbednosti hrane u Batajnici, koja se pokazala ključnom i na početku pandemije Kovida19 kada smo u njoj vršili analize testova i za ljude, kazao je Nedimović.

Ambasador Žiofre najavio je i da će EU laboratoriji u Batajnici donirati dodatnih 1,5 milion evra za obezbeđivanje novih metoda analize.

Šef delegacije EU u Beogradu rekao je i da bolesti životinja ne poznaju granice i da je zbog toga ključna saradnja sa Srbijom koja je dovela do važnih rezultata, a to je da od 2019. kod nas ni jedan slučaj besnila ili svinjske kuge nije zabeležen.

Za suzbijanje bolesti, vakcinaciju životinja, opremu i jačanje kapaciteta EU je više od 20 miliona evra donirala Srbiji.

Održiva proizvodnja hrane u izazovima klimatskih promena, ekoloških problema i kovid pandemije je ono što je naš zadatak, jer svi mi imamo značajnu ulogu i odgovornost za bezbedniju budućnost. Zato kroz IPARD programe pomažemo i srpskim poljoprivrednicima da dostignu kolege iz Evropske unije i da budu konkurentni. Obezbedili smo 230 miliona evra poljoprivrednicima kako bi mogli da ulažu u povećanje imovine, nove traktore I mehanizaciju, u preradu i plasiranje proizvoda – rekao je ambašador Emanuele Žiofre.

Ministar Nedimović i ambašador Žiofre saglasili su se da Vlada Srbije i EU treba da posvete dodatni napor kako bi novac iz IPARD programa brže stizao do poljoprivrednike, ali i u strožiju kontrolu hrane i jačanje laboratorija kako bismo lakše dostigli standarde Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.