U trendu

Do kraja godine nove uredbe o organski zagađujućim supstancama

BEOGRAD – Implementacija uredbi koje se odnose na perfluoroktansku kiselinu (PFOA) imaće značajan uticaj na uvoznike medicinske opreme, kao i na proizvođače i uvoznike protivpožarne pene, rečeno je danas na konferenciji u Privrednoj komori Srbije.

Na onaljn konferenciji povodom organizovanja obuke o upravljanju otrovnim hemikalijama u Srbiji i primene zakonskih regulativa u tom sektoru, takođe, najavljeno je sprovođenje zabrane i ograničenja karcinogenih, mutagenih i toksičnih materija koje ulaze u sastav tekstila i drugih proizvoda.

Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i uz podršku projekta Švedske agencije za hemikalije „Upravljanje rizikom od hemikalija u Srbiji“, organizovalo je onlajn konferenciju na kojoj je predstavljena Uredba EU o izvozu i uvozu opasnih hemikalija (PIC Uredba) i inovirana Uredba EU o perzistentnim organskim zagađujućim supstancama (POPs Uredba).

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS Dragan Stevanović rekao je tim povodom Tanjugu da je ovo jedna u nizu konferencija na temu obuke upravljanja hemikalijama u Srbiji.

„Osnovni cilj ove konferencije je da našu industriju pripremi za sve promene zakona koje se dešavaju u EU, u svetu i kod nas, kako za izvoznike tako i za proizvođače na domaćem tržištu“, rekao je on.

Istakao je da ministarstvo i Švedska agencija za hemikalije razmenjuju iskustva iz oblasti upravljanja hemikalijama, kako bi naša industrija prilagodila svoju proizvodnju i ostala konkurentna na svetskom tržištu.

Jednom godišnje, prema njegovim rečima, na svetsku listu zabranjenih hemikalija stavljaju se supstance za koje je utvrđeno da su štetne po čoveka.

Takođe, resorno ministarstvo prati svetske trendove u toj delatnosti, kako bi se sprečilo da se nedozvoljene i otrovne supstance nađu na domaćem tržištu.

Savetnik Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju PKS i mentor konferencije Katarina Ćendić navela je da je Ministarstvo zaštite životne sredine predstavilo na konferenciji najvažnije zahteve PIC Uredbe, kao i nacionalnu regulativu harmonizovanu sa datom uredbom.

Takođe, predstvaljena je, kaže ona, inovirana POPs Uredba EU, nove hemikalije koje su uključene u anekse ove Uredbe, kao i Nacrt izmena i dopuna Pravilnika o zabranama i ograničenjima proizvodnje, stavljanja u promet i korišćenja određenih hemikalija kojim će se uskladiti i primeniti nove odredbe i dopune Uredbe u domaće zakonodavstvo.

Dodala je da su Inspektori iz Švedske agencije za hemikalije predstavili način sprovođenja kontrole i nadzora nad primenom POPs i PIC Uredbe kod privrednih subjekata u Švedskoj.

Ministartsvo zaštite životne sredine kontinuirano harmoniizuju nacionalne propise sa EU propisima u oblasti upravljanja hemikalijama.

Ćendić je najavila da će uz podršku Švedske agencije za hemikalije Ministarstvo implementirati nove odredbe vezane za organski zagađujuće supstance (POPs hemikalije) do kraja godine.

Na onlajn konferenciji je učeštvovalo više desetina privrednih subjekata i savetnika iz ove oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.