U trendu

Dobar model subvencionisanja i osiguranja polj. proizvodnje

NOVI SAD – Beležimo napredak, jer je iz godinu u godinu broj osiguranih gazdinstava sve veći, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević, a Veljko Ninić iz Generali osiguranja ocenio da je subvencionisanje finasiranja proizvodnje uz gratis polisu odličan model za stabilnost u proizvodnji.

Generali osiguranje Srbija partner je Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od samog početka uvođenja subvencionisanih kredita za nabavku stoke koje je počelo 2011. i traje do danas, rečeno je danas na Poljoprivrednom sajmu u Noviom Sadu.

Ninić kaže i da država pored povoljne kamate koja je između 1 i 3 odsto daje i gratis osiguranje.

„Smatramo da je ovako koncipirano subvencionisanje finansiranja proizvodnje uz gratis polisu odličan model koji stvara stabilnost u proizvodnji i jednako štiti interese i države i banke i što je najvažnije poljoprivrednika. Generali osiguranje je tokom ovih godina osiguralo preko 4500 kredita sa kupljenih oko 350 000 grla stoke. Vrednost te proizvodnje se procenjuje na 14 milijardi dinara, a isplatilo je štete od oko 330 miliona dinara“, rekao je Ninić.

Radošević je naglasio da je poljoprivreda u Srbiji važna privredna grana i zato zasližuje punu podršku, te se kroz subvencije ministarstvo trudi da pomogne poljoprivrednicima.

„Ministarstvo kroz subvencije podržava osiguranje kako biljaka i životinja tako i plodova. Na tom poslu moramo zajedno raditi sa osiguravajućim kućama i objašnjavati potrebu osiguranja u poljoprivredi i na taj način direkto smanjimo rizike.

Ovakvi krediti predstavljaju prvi izbor poljoprivrednika, a tokom godina žnacaj osiguranja je žnačajno porastao i predstavlja značajan faktor u odabiru kreditne linije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.