U trendu

Dobri temelji za razvoj privredne saradnje sa Azerbejdžanom

BEOGRAD – Zamenik ministra privrede Azerbejdžana Sahib Mamadov rekao je danas da su politički i ekonomski odnosi Azerbejdžana i Srbije u stalnom usponu i da će predstojeća poseta predsenika Ilhama Alijeva Srbiji te odnose dodatno produbiti i otvoriti novu stranicu u saradnji dveju zemalja.

„Međusobno poštovanje i podrška su uspostavile jak okvir za saradnju naših zemalja. Nekoliko dana nakon foruma predsednik Alijev će zvanično posetiti Srbiju, što će otvoriti novu stranicu u odnosima među našim državama i produbiti ih“, rekao je Mamadov na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Azerbejdžan koji su organizovali Agencija za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

Istakao je da je trgovinska razmena Azerbejdžana i Srbije porasla za 27 procenata, odnosno za blizu 10 miliona dolara i da su srpske investicije u Azerbejdžanu dostigle 3,4 miliona dolara, dok su azerbejdžanske u Srbiji iznosile 9,8 miliona dolara.

Mamadov je podsetio da je najznačajnija azerbejdžanska firma koja radi u našoj zemlji građevinska kompanija Azvirt koja gradi auto-puteve.

„Ali, to nije pravi potencijal. On je mnogo veći u oblasti poljoprivrede, turizma, farmaceutske industrije, informatike. Srpske kompanije treba da iskoriste potencijale obeju zemalja i da naše ekonomske veze učinimo još snažnijim“, rekao je Mamedov.

On je napomenuo da je Azerbejdžan obezbedio značajne podsticaje za strane investitore kroz višegodišnje poreske olakšice za poslovanje u slobodnim zonama i naglasio kako su u poslednje vreme takvi podsticaji obezbeđeni i za investitore u sektoru poljoprivrede.

Mamadov je posebno istakao mogućnosti koje se za poslovne ljude iz Srbije u tehnološkom sektoru otvaraju u području Nagorno Karabaha koji je nedavno oslobođen.

„Tu smo započeli inftrasturkturne projekte, što utire put za koncepte pametnog grada i sela, alternativnih izvora energije, a srpske kompanije mogu da iskoriste te mogućnosti. Tri kompanije iz Srbije su već uključene u poslove u Nagorno Karabahu, a pozivamo i druge da im se pridruže. Otvoreni smo za sve vrste srpskih inicijativa u tom regionu“, rekao je Mamadov.

Direkor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović ocenio je da ima mnogo razloga da Srbija i Azerbejdžan prudubljuju odnose, jer imaju zdrave političke temelje i potpisane sporazume.

„Političari su utrli put, ali poslovni ljudi treba da preuzmu inicijativu. Osim energetike, postoje mogućnosti za saradnju u poljoprivredi, građevinarstvu, infrastrukturi, a postoje ozbiljne mogućnosti za naše kompanije u sferi digitalnih transformacija“, rekao je Vesović i podsetio da je Srbija stvorila uslove za razvoj IT kompanija koje su povećale vrednost izvoza softvera na 1,8 milijardi evra.

Ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev naglasio je da se bilateralni donosi uspešno razvijaju u dužem periodu i da će krajem godine biti obeleženo 25 godina diplomatskih odnosa Azerbejdžana i Srbije.

„Smatram da to možemo da slavimo, jer su ove godine odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva. Imamo jake političke veze i uskoro će poseta predsednika Alijeva naglasiti dubinu tih ondnosa i pokazati važnost još većeg produbljivanja saradnje“, rekao je Hasijev.

Dodao je da je nakon uspostavljanja dobrih političkih odnosa, ove godine stvoren i pravni okvir za ekonomsku saradnju potpisivanjem većeg broja memoranduma i sporazuma u različitim oblastima.

„Azerbejdžan danas vidi Srbiju kao jednog od najboljih prijatelja u Evropi. Prošle godine je potpisan sporazum o ukidanju viza koji stupa na snagu do kraja ove godine, što je značajan faktor za razvoj poslovnih veza“, naglasio je Hasijev.

Savetnica ministra privrede Srbije Mirjana Filipović navela je da je vrednost ukupne trgovinske razmene Srbije i Azerbejdžana ove godine dostigla rekordnih 48 miliona evra i da Ministarstvo nastoji da stvori zakonodavni okvir za razvoj malih i srednjih preduzeća koja bi mogla da igraju važnu ulogu u ekonomskoj saradnjsi sa drugom stranom.

„Azerbejdžan kao zemlja ima energetne, što je nama od značaja za dalju saradnju, kao i povezivanje slobodnih ekonomskih zona Pirot i Alat. Ministarstvo će se truditi da unapredi saradnju kroz razvoj infrastrukturnih projekata i dirugih mogućnosti koje do sada nismo koristili“, najavila je Filipopvić.

Na Poslovnom forumu je učestvovalo 20 srpskih i 11 azerbejdžanskih kompnaija iz oblasti energetike, građevinarstva, poljoprivrede, metalske, hemijske i tekstilne industrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.