U trendu

Dobrijevic: Ocekujem brzo resenje problema turista u Grckoj

BEOGRAD – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je urgiralo kod nadležnih grčkih vlasti da se što pre reši problem koji naši turisti u nekim grčkim mestima imaju sa očitavanjem kju ar kodova na digitalnim sertifikatima o vakcinaciji i očekuje da će to biti veoma brzo rešeno.

Ovo je za Tanjug izjavio pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević i dodao da naši građani u Grčkoj, koji dožive bilo kakav problem na ovu temu, mogu da se obrate Ministarstvu putem zvanične imejl adrese objavljene na sajtu Ministarstva.

Dobrijević objašnjava da je problem sa očitavanjem kju ar kodova nastao kada je Grčka uvela nove mere gde se provera sertifikata o vakcinaciji radi na novim mestima, odnosno od strane lučkih vlasti.

“ Dakle, provera se više ne radi samo na granici od strane granične policije, već i od strane lučkih vlasti i imamo konkretno dve luke gde znamo da je bilo problema. Mislimo da se radi o tome da oni zapravo koriste pogrešnu aplikaciju za validaciju naših sertifikata, i to aplikaciju koju je napravila Evropska unija i koju koristi svega nekoliko zemalja Unije“, objašnjava Dobrijević.

Dodaje da je resorno Ministarstvo, čim je saznalo za problem naših turista, reč je o onima koji su se zatekli u lukama Uranopoli i Tripiti, kontaktiralo nadležne institucije i Ambasadu Grčke u Beogradu.

“ Razgovarali smo sa njima da hitno spuste informaciju o ispravnom načinu validacije naših sertifikata ka svim tačkama gde se radi njihova provera, kako bi ona bila rađena na isti način kao što se radi na granicama gde nemamo nikakav problem“, navodi sagovornik Tanjuga.

Ističe da su Grci obećali da će to uraditi u najhitnijem roku i da bi shodno tome problem trebalo da bude rešen veoma brzo.

Dobrijević ukazuje da problem nisu imali samo srpski turisti, nego i turisti iz nekih zemalja Evropske unije i naglašava da ovde ne postoji nikakav zastoj ili problem u tehničkom smislu sa našim sertifikatima, niti njihovom priznavanju od strane Grčke, već je reč o problemu sa aplikacijom koja se koristi za očitavanje kju ar kodova.

On ističe da za više od 700.000 izdatih sertifikata, do sada nije bio nijedan slučaj da je neko od naših državljana imao problem prilikom prelaska granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.