U trendu

Dobrim rezultatima NIS-a pomogli cena nafte i prerada

BEOGRAD – Neto dobit NIS-a za pola godine je 43,71 milijardi dinara čemu su, čemu su, kako se navodi u saopštenju kompanije, uprkos kompleksnom makroekonomskom okruženju doprinele više cene nafte, ali i povećanje prerade.

„NIS grupa je u prvom polugodištu 2022. godine ostvarila dobre operativne i finansijske rezultate. Rastu finansijskih pokazatelja doprinele su više cene nafte na svetskom tržištu“, navodi se u saopštenju Naftne industrije Srbije.

Podseća se da je prosečna vrednost barela nafte tipa „Brent“ u prvih šest meseci bila je 107,59 dolara, što je 66 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

„Zahvaljujući tome, kao i ostvarenom rastu obima prometa i prodaje, pokazatelj EBITDA NIS grupe u izveštajnom periodu iznosi 66,24 milijarde dinara, dok je neto dobit 43,71 milijarda dinara“, saopšteno je.

Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda su 117,9 milijardi dinara, odnosno 24 odsto više u poređenju sa prvom polovinom prošle godine.

NIS ocenjuje da su u prvom polugodištu ostvareni dobri operativni rezultati.

„Na aktivama NIS-a u Srbiji i regionu proizvedeno je 583 hiljade uslovnih tona nafte i gasa, što je na gotovo istom nivou koji je ostvaren u prvih šest meseci 2021. godine. Istovremeno su značajno unapređeni rezultati u oblasti prerade nafte i prometa naftnih derivata“, ističe NIS Grupa.

Dodaju da je fokus Bloka Prerada bio na kontinuiranoj proizvodnji i stvaranju zaliha kako bi se osiguralo uredno snabdevanje tržišta.

„Tako je u maju u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 416 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je najbolji mesečni rezultat od 2009. godine. Ukupan obim prerade za šest meseci 2022. godine bio je 2,104 miliona tona nafte i poluproizvoda, što je 23 odsto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine“, navodi se.

Ukupan obim prometa iznosi 2,088 miliona tona i povećan je 18 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

NIS ističe da je nastavio sa podrškom zajednici u kojoj posluje, te da je za konkurs „Zajednici zajedno 2022“ koji je posvećen temi povećanja nataliteta i očuvanja reproduktivnog zdravlja izdvojeno je 118,5 miliona dinara.

Generalni direktor Kiril Tjurdenjev izjavio je da je za NIS-om izazovan period u kome su ostvareni prioriteti.

„Očuvali smo redovno poslovanje NIS-a i urednu snabdevenost tržišta. Istovremeno smo u razvojne projekte investirali 7,6 milijardi dinara i očekujemo da nam ova ulaganja donesu pozitivan rezultat u budućnosti“, ocenio je on.

Kako je naveo pred NIS-om je još dosta prepreka koje je potrebno savladati.

„Ali naš menadžment i zaposleni poseduju dovoljno znanja i iskustva da, uz podršku akcionara, prevaziđu i ove izazove“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar