U trendu

Dobrovoljna likvidacija firmi u Engleskoj i Velsu na rekordu

LONDON – Broj kompanija koje su dobrovoljno podnele zahtev za likvidaciju u Engleskoj i Velsu dostigao je rekordan nivo u drugom kvartalu ove godine, pošto su preduzeća ostala bez državne podrške koja im je bila dostupna tokom pandemije kovid-19.

Ukupan broj insolventnih kompanija je porastao za 81 odsto u drugom tromesečju u poređenju sa periodom april-jun 2021, a najveći deo njih je u tzv. postupku poverilačke dobrovoljne likvidacije (CVL) koji je na najvišem nivou od početka vođenja evidencije 1960. godine, saopštila je vladina Služba za nesolventnost, prenosi Rojters ne navodeći apsolutne cifte.

Na kvartalnom nivou, ukuapn broj nesolventnih preduzeća se povećao za 13 procenata u drugom tromesečju.

Britanska ekonomija se bori pod pritiskom skoro dvocifrene inflacije pri čemu se očekuje njen dali rast kada cene energije ponovo skoče kasnije ove godine.

Kombinacija rizika od recesije i visoke inflacije dovodi Banku Engleske (BoE) u nezgodnu situaciju. Procenjuje se da će BoE u četvrtak podići kamatne stope šesti put od decembra, verovatno za pola procentnog poena, što bi bilo najveće povećanje od 1995. godine.

„Kompanije će morati da obezbede brzo prilagođavanje poslovanja kako bi zaštitile svoj dugoročni opstanak tokom, kako se čini, teške jeseni, kada će niži rast, stroži uslovi pristupa kapitalu i volatilnost tržišta verovatno biti norma“, ocenjuje Samanta Kin, partner u konsultantskoj kući firma EY-Partenon.

Broj prinudnih likvidacija porastao je za 9,0 odsto u drugom tromesečju i bio je za skoro četiri puta veći nego godinu dana ranije, ali je ostao ispod nivoa pre pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.