Dodeljene nagrade najboljim učeničkim kompanijama

NOVI SAD – U Novom Sadu danas je održano nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija, a prvu nagradu osvojila je kompanija „Bio Ally“ iz Medicinske škole iz Kruševca koju im je uručila pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Ova grupa učenika koja se bavi proizvodnjom organskog praška sa surutkom, čijim se rastvaranjem dobija napitak protiv mamurluka, predstavljaće Srbiju, u okviru svoje kompanije, na evropskom takmičenju, saopštilo je MInistarstvo privrede.

Drugo mesto na takmičenju u Novom Sadu osvojila je kompanija „Bio Care“ iz medicinske škole „Sestre Ninković“ iz Kragujevca, koja se bavi proizvodnjom preparata i namirnica od kombinacije maslačka i šargarepe.

Treće mesto je osvojila učenička kompanija „Dolce Rosa“ iz medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice, koja se bavi proizvodnjom kozmetičkih preparata za lice i telo zasnovanih na derivatima ruže.

Evopsko finale će biti održano u julu u Francuskoj, gde će srpski đaci odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

Ministarstvo je prepoznalo značaj programa učeničkih kompanija za razvoj preduzetničkog obrazovanja i promociju preduzetništva, rekla je Obradović Jovanović.

„Zato ćemo i u narednom periodu nastaviti da podržavamo učeničke kompanije. Cilj je da do 2020. godine ovaj program bude dostupan u svakoj srednjoj školi u Srbiji“, rekla je pomoćnica ministra privrede.

Na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, svoje proizvode i usluge predstavilo je 20 srednjoškolskih timova iz Arilja, Bača, Beograda, Boljevca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Šapca i Vršca.

Takmičenje sprovodi organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“ uz podršku Ministarstva privrede i u saradnji sa drugim partnerima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.