Dodeljene nagrade PKS za 11 najboljih doktorskih disertacija

Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je danas po 55. put Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije studentima fakulteta sa originalnim naučnim doprinosima od izuzetnog značaja u određenoj naučnoj oblasti, a sa direktnim ili potencijalnim značajem za primenu u privredi.

Za najbolje doktorske disertacije za školsku 2021/2022. konkurisalo je 30 radova sa 18 fakulteta iz četiri univerziteta, a nagrađeno je ukupno 11 radova iz oblasti elektrotehnike, građevinarstva, mašinstva, medicine, tehnologije, saobraćaja, farmacije, elektronike i ekonomije, saopštila je PKS.

PKS je nastavila pedesetpetogodišnju tradiciju Privredne komore Beograda u nagrađivanju najboljih naučnih radova čija su rešenja primenjiva u privredi i doprinose razvoju nauke, ekonomije i društva u celini.

Miloš Jelić, direktor Sektora za podršku članstvu i sistemu RPK i PK Beograda, istakao je da Privredna komora Srbije ima posebnu ulogu u razvoju privrede, koja se ogleda i u podršci mladim doktorandima i njihovim radovima koji imaju važnu primenu u podizanju konkurentnosti privrednih društava u Srbiji.

Profesor dr Vladan Kuzmanović, predsednik žirija, ukazao je na izvrsnost pristiglih i odabranih radova i njihovu primenjivost u privredi. Naglasio je značaj sve većeg broja univerzitetskih centara iz kojih dolaze nagrađeni radovi kao i da je sve veća primena tih doktorskih disertacija u privredi.

„Nemam dilemu da će i ove godine doktorske disertacije koje su nagrađene naći svoju primenu u privredi i da će privreda i Srbija od njih imati veliku korist“, rekao je Kuzmanović.

Profesor dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, navodi da u Srbiji radi 19.700 istraživača i da se na fakultetima u ovom trenutku nalazi oko 2.600 mladih istraživača, dok je na institutima oko 2.200.

„To je nova, jaka i velika snaga koja će tek dati doprinos, ne samo srpskoj nauci, nego i inovativnim proizvodima i tehnologijama“, poručio je Trajanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.