U trendu

Dodeljene prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada

U Privrednoj komori Srbiji danas su uručene prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada koji će biti angažovani ako se stanari ne dogovore da će sami brinuti o održavanju zgrade.

Ispit za sticanje licence za profesionalno upravljanje stambenim zgradama položilo je 198 kandidata, a njih 161 je podnelo zahtev za licencu koju im je uručila pomoćnica ministra gradjevinarstva Jovanka Atanacković.   

Ona je rekla da je Srbija dugo čekala profesionalne upravnike stambenih zgrada koji će rešavati nagomilane probleme u zgradama.

„Profesionalni upravnici biće spona izmedju propisa i stanara i oni će učiniti da se vrati sloga u zgrade i poveća bezbednost stanara“, istakla je Atanackovićeva.

Dodala je da će u Srbiji zgrade voditi 10.000 profesionalnih upravnika.

„Ovo je posao za sve, mlade i stare, žene i muškarce“, kazala je Atanackovićeva i navela da najmladji profesionalni upravnik kojem je danas uručena licenca ima 19 godina, a najstariji 71.

Potpredsednik PKS-a Nemanja Žugić rekao je da će profesionalni upravnici stambenih zgrada biti upisani u registar i stavljeni na raspolaganje stambenim zajednicama kako bi pomogli stanarima da unaprede život.

„PKS ce utvrdjivati prava, dužnosti i etičke norme za profesionalne upravnike i organizovati sud časti, kazao je Žugić.

Obuka za profesionalne upravnike stambenih zgrada počela je krajem maja ove godine u Privrednoj komori Srbije.

Cene angažovanja profesionalnih upravnika odredjivaće se ugovorom.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrdjuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.