U trendu

Dogovor o ceni gasa veliki rezultat za energetsku stabilnost

BEOGRAD – Dogovor koji su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin postigli o ceni i isporuci gasa, veliki je rezultat za bezbednost Srbije i privredni rast, poručila je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je ponovila da cena gasa za domaćinstva ostaje nepromenjena.

„Dogovor o ceni gasa koji su postigli predsednici Vučić i Putin velika je i vrlo važna vest. To nije samo pitanje dobrih odnosa dva predsednika i dobrih političkih odnosa dve države, to je važno za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje“, poručila je Mihajlović za RTS, saopštilo Ministarstvo.

Ministarka je istakla da će Srbija imati dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, ne samo u narednih šest meseci.

„To sigurno znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu znači da ostaje konkurentna i da možemo da očekujemo dalji rast, a to će svakako doprineti novim investicijama“, dodala je Mihajlović.

Kako je rekla, cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara je 3,6 puta niža od trenutne cene na evropskim berzama i „to nema nijedna druga država“.

Mihajlović je ponovila da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor i graditi novo skladište gasa.

„Ovo je trenutak kada treba da razmišljamo o strateškim rezervama gasa i da planiramo dugoročno, jer je sigurno da nas energetske krize očekuju u narednim godinama i decenijama, s obzirom na rast potrošnje“, rekla je ministarka.

Mihajlović je naglasila da Srbija ima dovoljno potencijala da sa novim kapacitetima bude energetski dovoljna i da ne mora da uvozi struju, ali i navela da je potrebno razgovarati o nuklearnim elektranama.

„Srbija mora da gradi nove elektroenergetske kapacitete, jer 30 godina nismo izgradili nijedan. U godinama i decenijama ispred nas sigurno nas očekuju još veća potražnja i potrošnja energije i jasno je da moramo da gradimo nove srednje i velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane“, poručila je Mihajlović.

Kako kaže, razgovaraće se da li će to biti standardne ili modularne elektrane sa novim tehnologijama, ili da li postoji mogućnost da ih gradimo kod nas ili da učestvujemo u izgradnji u nekoj drugoj državi.

Dodala je da će cena za privredu biti stvar dogovora, ali i da će biti niža od cene na evropskim berzama.

„Razgovaraće kompanije međusobno, odnosno EPS sa privrednim subjektima o ceni, ali suština je da je država obezbedila dovoljno energije i energenata, što je prvi uslov da privreda može da funkcioniše i da budemo energetski bezbedni i stabilni“, naglasila je Mihajlović.

Predsednik Vučić nakon jučerašnjeg razgovora u Sočiju sa ruskim predsednikom, rekao je da je postignut dogovor o gasu spas za Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.