U trendu

Dogovorena saradnja u poljoprivredi sa nesvrstanim zemljama

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović dogovorio je sa delegacijama Iraka, Indije, Sirije i Ekvatorijalne Gvineje dodatno jačanje saradnje i realizaciju zajedničkih projekata u oblasti agrara, kao i dalje razgovore o izvozu naše hrane na ta tržišta.

Delegacije Indije, Sirije i Ekvatorijalne Gvineje su iskazale veliku zainteresovanost za srpskim poljoprivrednim proizvodima, kao i iskustvima Srbije u upravljanju poljoprivrednim zemljištem i poljoprivrede uopšte, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Planirano je da već tokom narednog meseca srpska delegacija otputuje u Bagdad, a nakon sastanka sa predsednikom Gane održanog tokom obeležavanja 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu dogovoreno je da se ministru poljoprivrede Gane uputi poziv za posetu Srbiji.

Takođe, poziv da dođe u našu zemlju i upozna se sa potencijalima srpske poljoprivrede i mogućnostima za međusobnu saradnju, biće upućen i ministru poljoprivrede Sirije, a nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Ministar Nedimović sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Iraka Fuadom Huseinom.

Nakon 40 godina izostanka srpskih poljoprivrednih proizvoda sa tržišta Iraka, dvojica ministra su dogovorila da već tokom narednog meseca naša delegacija otputuje u Bagdad sa ciljem unapređenja robne razmene.

Na molbu iračke delegacije, tim stručnjaka srpskog Ministarstva poljoprivrede odlazi u Irak gde će, pored razgovora o izvozu naše hrane, početi i rad na pripremi projekata za razvoj poljoprivrede u toj zemlji, čime se posle višedecenijske pauze Srbija ponovo vraća na taj prostor.

Srpski eksperti će biti angažovani na izradi strategijskih dokumenata za razvoj agrara Iraka, ali i u razgovorima po pitanju saradnje u svim drugim sektorima poljoprivrede.

Na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Indije, dogovoreno je i dodatno jačanje saradnje u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije i traktora, kao direktne posledice sve veće tražnje i interesovanja afričkih zemalja za tu oblast srpske industrije.

Potencijali za unapređenje saradnje su izvoz jagodičastog i bobičastog voća na tržište Indije, razmena iskustava u oblasti poljoprivrednih nauka i tehnologija, upoznavanje sa zahtevima tržišta, standardima kvaliteta i bezbednosti hrane, podrška za investiranje indijskog kapitala u sektor poljoprivrede Srbije i drugo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar