U trendu

Dogovoreno: Kosko ulaže 600 miliona evra u luku Pirej

ATINA – Kina i Grčka dogovorile su se danas da nastave sa realizacijom 600 miliona evra vredne investicije kineske kompanije Kosko (Cosco) u najveću grčku luku Pirej, u sklopu nastojanja da se ojača njena uloga kao čvorišta u brzo rastućoj trgovini između Azije i Evrope.

Ovaj sporazum, koji je deo 16 bilateralnih trgovinskih sporazuma koji će biti potpisani između Grčke i Kine, dolazi u trenutku zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Atini, prenosi agencija Rojters.

Odnosi dve zemlje postali su prisniji od 2009. godine kada je Kosko dobio 35-godišnju koncesiju za modernizaciju i upravljanje kontejnerskim delom poslovanja pirejske luke. Kosko je 2016. godine kupio većinskih 51 odsto akcija u luci Pirej.

Kineska kompanija planira da luku Pirej pretvori u najveću komercijalnu luku u Evropi, tako što će potrošiti oko 600 miliona evra za unapređenje poslovanja. Taj iznos obuhvata i obavezne investicije u iznosu od 300 miliona evra do 2022. godine, koje će, pošto budu realizovane, omogućiti kompaniji Kosko da preuzme još 16 odsto udela u luci.

Međutim, otpor lokalnih zajednica naterao je Grčku prošlog meseca da, pod izgovorom da uslovi „još uvek nisu sazreli“, odbaci predloge Koskoa za izgradnju novog kontejnerskog terminala u Pireju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.