U trendu

Dogovoreno povećanje akontne cene maline za 10 do 20 dinara po kilogramu

Proizvodjači malina dogovorili su danas sa vlasnicima hladnjača koji otkupljuju to voće da se sadašnja akontna cena sa 120-140 dinara po kilogramu podigne za 10 do 20 dinara, izjavio je predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović. 

Nakon sastanka u Vladi Srbije, Radović je agenciji Beta rekao da to nije zadovoljavajuća cena ali da je važno da se „razbije dogovor otkupljivača (hladnjačara) o jedinstvenoj monopolskoj ceni“. 

„Rod maline je ove godine manji za 50 odsto i nama je važno da se razbije dogovor vlasnika hladnjača. A posle toga neka ponuda i tražnja odrede cenu“, rekao je Radović. 

On je dodao da je značajno i to što su proizvodjači u Bosni i Hercegovini obećali da neće prodavati jeftino malinu srpskim otkupljivačima koji su je kupovali jeftino i ucenjivali proizvodjače u Srbiji. 

Radović je rekao da je na sastanku delegacije proizvodjača i hladnjačara, koji su išli u Poljsku da provere cenu maline, saopšteno da se to voće u toj zemlji prodaje po 1-1,2 evra po kilogramu. 

On je, medjutim, istakao da je poljska malina lošijeg kvaliteta od srpskog „vilameta“ i da zbog toga cene nisu za poredjenje. 

Dodao je da je proizvodjačima malina u Srbiji jedina isplativa cena 1,83 evra odnosno 220 dinara po kilogramu, zbog čega očekuju da će smanjena ponuda „pogurati“ sadašnje cene od 120-140 dinara do tog nivoa. 

„Pola roda maline je prodato po sadašnjim bagatelnim cenama za keš a pola je smešteno u hladnjače po akontnim cenama od 120-140 dinara i čeka da to voće poskupi“, rekao je Radović. 

Branje maline se na jugu Srbije i u Mačvi završilo a u ostalim krajevima Srbije će biti završeno za šest do sedam dana. 

Na današnjem sastanku od predstavnika Vlade bio je prisutan samo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)