U trendu

Dojče banka ostvarila lani neto profit prvi put od 2014.

FRANKFURT – Dojče banka se 2020. godine vratila na staze profita prvi put od 2014, zahvaljujući snažnoj dobiti njenog odeljenja za investiciono bankarstvo, saopštio je danas taj nemački zajmodavac.

Neto dobit banke koja se pripisuje akcionarima iznosila je 113 miliona evra (135,69 miliona dolara), naspram gubitka od 5,7 milijardi evra zabeleženog u 2019, prenosi Rojters.

Analitičari su predviđali da će banka zabeležiti gubitak od oko 300 miliona evra u 2020.

Povratak profitabilnom poslovanju je uspeh glavnog izvršnog direktora Kristijana Zevinga, koji je na čelo banke došao 2018. godine s ciljem da napravi zaokret u poslovanju najvećeg nemačkog zajmodavca nakon niza godina gubitaka i plaćanja visokih kazni zbog pranja novca i uloge u hipotekarnoj krizi.

„Postavili smo čvrste temelje za održivu profitabilnost i uvereni smo da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i 2021. godine, uprkos izazovnim vremenima“, rekao je Zeving.

Dojče banka je, kao i njeni brojni konkurenti, zabeležila snažan rast trgovinske aktivnosti na berzama usled tržišnih volatilnosti povezanih sa pandemijom. Taj segment delatnosti je zaslužan za pozitivan finansijski rezultat ove investicione banke u prošloj godini.

Prihod te divizije je skočio lani za 32 posto na 9,28 milijardi evra, dok je fiksni prihod od njene ključne aktivnosti ulaganja u obveznice i druge hartije od vrednosti, kao i od aktivnosti na deviznom tržištu i od trgovine porastao za 28 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar