U trendu

Dojče Telekom i Softbanka dogovorile razmenu akcija

BERLIN/TOKIO – Dojče Telekom je postigao sporazum o akcijskom svopu sa Softbank grupom, o povećanju vlasničkog udela u američkom T-Mobajlu i prodaji svoje holandske jedinice, u okviru obimnog restrukturiranja fokusiranog na jačanje transatlanstkog poslovanja nemačke kompanije.

Kao rezultat dva sporazuma objavljena danas, Dojče Telekom će povećati udeo u T-Mobajlu u SAD za 5,3 posto na 48,4 procenata, čime se generalni direktor nemačke kompanije Tim Hetges približava ostvarenju cilja da osigura direktnu kontrolu nad američkim telekomunikacionim operaterom vrednim 170 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Softbanka će zauzvrat, pored isplate u novcu, dobiti i 4,5 odsto udela u Dojče Telekomu. Japanska grupa je, inače, prodala početkom 2020. godine T-Mobajlu svoju američku jedinicu Sprint.

S ovim najnovijim transakcijama, Dojče Telekom je na korak do sticanja većinskog vlasništva nad T-Mobajlom koji učestvuje sa tri petine u ukupnim prihodima grupe i predstavlja njegovu najprofitabilniju jedinicu.

Ugovorom o svopu akcija, osnivač Softbanke Masajoši Son će preostali vlasnički udeo u američkom mobilnom operateru zameniti za strateški udio u Dojče Telekomu, koji posluje u desetak evropskih zemalja.

Akcije Softbanke, koja je najveći svetski tehnološki investitor preko Vižen Fond portfolija, skočile su u Tokiju za 10 posto nakon objave ove informacije, dok je Dojče Telekom zabeležio rast od 2,4 procenta uoči otvaranja berze u Frankfurtu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.