U trendu

Dokaz zašto su operatori, neslavno, prvi na listi prigovora potrošača

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), u saradnji sa svojom regionalnom članicom (Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine – UZPV), je u periodu 2011 – 2015. godine evidentirala, obradila i rešila 14.749 prigovora potrošača .

Analizom prigovora, koji se odnose na konkretne robe i usluge, kao i na određene trgovce odnosno kompanije, dolazi se do saznanja da se najveći broj prigovora odnosi na operatore mobilne telefonije, Telekom Srbija, Telenor i Vip Mobile (1.930 prigovora).

Uporednom analizom svih prigovora potrošača iz prethodnih godina, uočen je porast onih koji se odnose na rad mobilnih operatora. Takođe je značajan podatak da se u poslednje dve godine broj prigovora udvostručio kao i da se najveći broj odnosi na Telekom Srbija, dok su Telenor i Vip Mobile približno jednaki po broju prigovora potrošača.

Kao najčešći predmet prigovora potrošača javlja se zakonska garancija (nije ispoštovana/odbijena reklamacija), zatim neispravan proizvod / loša usluga i neispravna faktura / račun.

Kada je u pitanju objekat prijave, prvo mesto po broju prigovora zauzimaju telefoni, a nešto manji broj prigovora se odnosi na pretplatu za mobilnu telefoniju. Značajan podatak je i da se iz godinu u godinu kod operatora Telekom Srbija ad i Vip Mobile neznatno menja broj prigovora na telefone i pretplatu za mobilnu telefoniju. Telenor doo prednjači sa prigovorima na telefone i to sa stalnim rastom u 2015. godini, čak 71% prigovora se odnosi na telefone (Telekom Srbija ad 39% i Vip Mobile 43%).

Prema statusu prijave, odnosno načinu rešavanja prigovora, u najvećem broju slučajeva su potrošači poučeni o svojim zakonskim pravima (potrošači poučeni o pravu na ulaganje reklamacije, zakonskim rokovima za odgovor i rešavanje iste, kao i načinima za rešavanje reklamacije), zatim su obavešteni da ne postoji zakonski zasnovano pravo za postupanje po prigovoru (reklamacija nije osnovana), ili su upućeni na nezavisno veštačenje radi dokazivanja porekla/postojanja nesaobraznosti proizvoda (u slučajevima kada je reklamacija odbijena uz obrazloženje da je nesaobraznost proizvoda nastala usled mehaničkog oštećenja ili da kvar nije uočen).

(Potrošač.info)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar