U trendu

Dokos: Troškovi zanemarivanja Z. Balkana su veliki

BEOGRAD – Primećeno je da postoji zamor po pitanju proširenja Evropske unije, ali su troškovi zanemarivanja Zapadnog Balkana veliki, ocenjeno je danas na Beogradskom ekonomskom forumu.

Savetnik premijera Grčke Tanos Dokos kaže da je očigledno da Evropska unija nije obratila dovoljnu pažnju na Zapadni Balkan, dok direktor Centra Atlanskog saveta za Evropu Ben Hadad ocenuje da se, kada je reč o zamoru, mora razmišljati, ne o alternativama Unije, već o tome šta gion može da preduzme sam i pošalje pozitivan signal.

Hadad je ocenio da su Evropljani ranije bili “licemerniji” kada se govorilo o zamoru od proširenja, a sada, primećuje, otvorenije to priznaju.

Kako kaže, postoje i određeni problemi u regionu kao što su vladavina prava i korupcija.

“Jasno je da će ovo trajati duže nego što su neki od nas očekivali. Moramo da razmišljamo, ne o alternativama proširenja nego sta možemo još da preduzmemo”, rekao je on.
Hadad je istakao da je važno da se poveća uključivanje Evrope, navodeći da “nije normalno” da Kina preuzme ulogu kada je reč o vakcinama.

On se pozitivno izrazio o inicijativi “Otvoreni Balkan”, navodeći da je važno da ona bude inkluzivna i da se pored Srbije, Severne Makedonije i Albanije uključe i druge zemlje.

Inicijativa “Otvoreni Balkan” je jako važan korak u pravom smeru, da se ne čeka EU već se pokreće inicijativa ka ujedinjenju i otvorenim granicama u narednim godinama, dodao je i objasnio da takva inicijativa može da doprinese velikim projektima.

Savetnik premijera Grčke upozorava da su troškovi zanemarivanja Zapadnog Balkana veliki.

“Zapadni Balkan je malo nazadovao u različitim oblastima naročito kada su u pitanju političke reforme”, rekao je Dokos.

On smatra da bi Evropska unija trebalo da pošalje jasne signale ka regionu i da poveća svoju ekonomsku podršku.

“Takođe su nam potrebni jasni politički signali od vlada na Zapadnom Balkanu da su zaintresovane da proces bude isteran do samog kraja”, rekao je Dokos i poručio da region ima jaku grupu prijatelja koja će, kaže, “gurati proširenje”.

On je zemljama Zapadnog Balkana poručio u vezi sa uticajem Kine i Rusije da rade ono što je u najboljem interesu njihovih zemlja, ali da treba da imaju na umu krajnji cilj, a to je članstvo u EU.

Posavetovao ih je da postanu skeptični po pitanju “darova” koji dolaze iz tih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.