U trendu

Dokumentacija za HE „Bistrica“ bice zavrsena za godinu i po

BEOGRAD – U EPS-u je održao sastanaka sa predstavnicima konzorcijuma koji će izraditi idejni projekat, studiju opravdanosti i plansku dokumentaciju za reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“, a VD direktora EPS-a Miroslav Tomašević kaže da je reč o dugo očekivanom projektu koji je potreban EPS-u i državi.

U konzorcijumu su Energoprojekt Hidroinženjering, Elektroenergetski koordinacioni centar i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda, a Tomašević kaže da su partnerske kompanije, te da očekuje ubrzanje projekta.

Planirano je da projektna i prostorno-planska dokumentacija bude završena za godinu i po dana. Uslediće odlluka EPS-a o načinu finansiranja i izgradnje RHE „Bistrica“, a EPS navodi da će projekat imati veliki značaj zbog rastuće potrebe za integracijom obnovljivih izvora energije.

Fleksibilnošću i skladišnim kapacitetom od RHE Bistrica se očekuje značajan doprinos sigurnosti snabdevanja i dekarbonizaciji.

Projektom se predviđa ugradnja četiri agregata ukupne instalisane snage 628 MW uz očekivanu godišnju proizvodnju oko 1.100 GWh.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar