U trendu

Dolar bez većih oscilacija, jen na tromesečnom minimumu

LONDON – Valute zavisne od kretanja cena sirovina, poput australijskog dolara i norveške krune, ojačale su danas, dok je japanski jen potonuo na gotovo tromesečni minimum pošto je splasnuo strah od širenja tržišnih poremećaja zbog krize prezadužene kineske grupe Evergrande.

Trgovanje jenom je takođe bilo pod pritiskom rastućih prinosa na američke državne dužničke hartije koje su privukle novac japanskih investitora.

Kurs evra prema dolaru nije beležio znatne promene. Jedinstvena valuta se trgovala na nivou od 1,17205 dolara, uglavnom ignorišući razvoj događaja na nemačkim parlamentarnim izborima minulog vikenda, na kojima su, prema procenama, socijaldemokrate s tesnim rezultatom porazile konzervativni blok CDU/CSU, izveštava Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, kreće se oko sredine svog prošlonedeljnog raspona, i trguje se nešto više nivou na 93,40 poena.

Prinosi na obveznice SAD-a porasli su na najviši nivo od početka jula usled očekivanog pooštravanja američke monetarne politike, nakon što su Federalne rezerve (FED) najavile prošle nedelje mogući početak smanjenja programa podsticaja već u novembru, i nagovestile da bi potencijalno podizanje kamatnih stopa moglo da usledi ranije nego što se očekivalo.

Prinos na referentne desetogodišnje američke državne obveznice dostigao je danas u jednom trenutku 1,4660 procenata, najviši nivo od 2. jula, pre nego što se spustilo na 1,4527 posto.

„Američki dolar će verovatno ostati u raljama dve unakrsne struje – jastrebovskih stavova Komiteta za operacije na otvorenom tržištu i iščezavanja zabrinutosti u pogledu potencijalnog bankrota Evergrandea“, napisali su analitičari Komonvelt banke Australije u belešci za klijente.

Bojazan od toga bi drugi najveći kineski građevinar Evergrande mogao da prestane da servisira dug od 305 milijardi dolara pritiskala je trgovanje poslednjih nedelja, ali su strahovanja od daljeg širenja poremećaja počela da se povlače.

Narodna banka Kine ubrizgala je danas u finansijski sistem neto 100 milijardi juana (15,5 milijardi dolara), nakon prošlonedeljne finanijske injekcije od neto 320 milijardi juana, najobimnije od januara ove godine.

Nekoliko vlada lokalnih samouprava u Kini otvorilo je specijalne kastodi račune za investitore u imovinske projekte Evergrandea, kako bi zaštitilo sredstva usmerena na stambene projekte, izvestila je tokom vikenda medijska kuća Kajsin.

Japanski jen je oslabio na 110,81 jena za dolar, na najniži nivo na kojem je bio i 7. jula.

Australijski dolar je ojačao za 0,37 procenata na 0,72835 američkih dolara, dok je norveška kruna porasla za oko 0,4 odsto na 8,5493 kruna za dolar, što je njen najviši nivo od 6. jula.

Pažnja tržišnih aktera biće ove nedelje usredređena na zvaničnike američke centralne banke, pri čemu će se predsednik FED-a DŽerom Pauel u utorak pridružiti ministarki finansija DŽenet Jelen u obraćanju u Kongresu.

Evropska centralna banka će biti domaćin jednog godišnjeg foruma u utorak i sredu, na kojem će predsednica ECB-a Kristin Lagard govoriti ne samo na otvaranju događa, već će učestvovati i u panel diskusiji drugog dana zajedno sa Pauelom, sa guvernerom Banke Japana Haruhiko Kurodom i guvernerom Banke Engleske Endrjuom Bejlijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.