U trendu

Dolar dostigao 20-godiĆĄnji maksimum u odnosu na korpu valuta

SINGAPUR – Dolar je danas dostigao 20-godiĆĄnji maksimum u poređenju sa korpom valuta glavnih rivala, a najveći gubitnici su britanska funta i evro, zbog povećane zabrinutosti za rast cena energije nakon ĆĄto je Rusija prestala da snabdeva Evropu gasom kroz Severni tok 1.

Evro je dostigao 0,9901 dolara u ranoj azijskoj trgovini, neĆĄto iznad proĆĄlomesečne najniĆŸe vrednosti od 0,99005 dolara, prenosi Rojters.

Sterling (funta) je dostigao najniĆŸi nivo u prethodne dve i po godine na 1,1458 dolara i ostao blizu svog pandemijskog nivoa.

Rusija je odloĆŸila ranije najavljeni rok koji je bio u subotu za nastavak protoka gasovoda Severni tok 1, navodeći kao razlog curenje nafte u turbini.

To se poklopilo sa objavom minisatra finansija G7 o ograničenju cena ruske nafte.

Slično tome, funta je takođe opterećena zabrinutoơću u Velikoj Britaniji zbog rastućih troơkova energije.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je tokom vikenda da će odmah preduzeti mere za reơavanje rastućih računa za energiju i povećanje zaliha energije ako ona, kako se očekuje, postane naredni britanski premijer.

Jen, na 140,32 za dolar, bio je pod pritiskom blizu 24-godiĆĄnjeg minimuma.

Australijski dolar, osetljiv na rizik, oslabio je 0,4 odsto i bio blizu najniĆŸe vrednosti tokom sedam nedelja na 0,6782 dolara.

Indeks američkog dolara dostigao je novi maksimum u dve decenije, popevơi se na vrh od 110,08.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.