U trendu

Dolar na 20-godišnjem maksimumu prema jenu, evro ojačao

TOKIO – Dolar je dostigao danas najviši kurs prema jenu u poslednje dve decenije, podstaknut odlukom Banke Japana da poveća kupovinu državnog duga kako bi odbranila svoju politiku ultraniskih kamatnih stopa, dok zvaičnici Federalnih rezervi istovremeno najavaljuju znatno podizanje ključne kamate.

Dolar je jutros skočio na 129,43 jena prvi put od aprila 2002, nakon čega se blago spustio i, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 128,615 jena, izveštava Rojters.

Centralna banka Japana je ponovo izašla s ponudom da kupi neograničene količine japanskih državnih obveznica kako bi obuzdala rast prinosa na državne 10-godišnje obveznice, koji su probili njenu gornju granicu tolerancije rasta od 0,25 posto.

Zbog razmimoilaženja između monetarnih politika Japana i SAD, mnogi finansijski analitičari kažu da nagli pad jena nije neopravdan, ali da povećava rizike za valutnom intervencijom.

Japanski ministar finansija Šunići Suzuki izneo je u utorak najeksplicitnije upozorenje do sada, rekavši da je ekonomska šteta od slabljenja jena u ovom trenutku veća od koristi.

Rast dolara prema jenu dolazi usled povećanja prinosa na američke drzavne dužničke hartije, pri čemu je na trgovanju u Tokiju prinos na desetogodšnje obveznice SAD-a dostigao 2,981 posto prvi put od decembra 2018.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, uključujući jen, podudario se na početku današnjeg trgovanja sa najvišim nivoom zabeleženim u utorak od 101,03 poena, koji nije viđen od marta 2020., nakon čega je skliznuo na 100,76 poena.

Dolar je takođe porastao jutros prema švajcarskom franku na 0,9535 franaka prvi put od juna 2020, ali se kasnije blago spustio na 0,9513 franaka.

Evro je ojačao za 0,22 procenta na 1,0812 dolara, udaljivši se od prošlonedeljnog minimuma od 1,0758 dolara, što je bila njegova najslabija vrednost u poslednje dve godine.

Kina je danas neočekivano zadržala na nepromenjenom nivou referente kamate za kreditiranje preduzeća i domaćinstava, nasuprot globalnom trendu monetarnog pooštravanja kojim se vodeće svetske ekonomije bore protiv inflacije. Kineski juan je oslabio prema dolaru na 6,4115 juana, što je njegov najniži kurs od oktobra 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar