U trendu

Dolar na 24-godisnjem maksimumu prema jenu, evro se oporavio

LONDON – Evro se kreće danas blago iznad pariteta prema dolaru, dok je američka valuta skočila prema japanskom jenu na 24-godišnji maksimum.

Investitori strahuju da bi zatvaranje gasovoda Severni tok 1 radi redovnog godišnjeg remonta, koji je počeo danas i trajaće narednih 10 dana, moglo da bude produženo zbog rata u Ukrajini, što bi značilo nastavak ograničenog snabdevanja Evrope gasom i posrtanje ekonomiju evrozone u recesiju.

Evro je u petak pao na ivicu pariteta, na 1,0072 dolara, nakon što su objavljeni bolji podaci o zapošljavanju u SAD u junu od očekivanih, pre nego što je smanjio deo gubitaka.i krenuo naviše.

Jedinstvena valuta se danas trguje za 1,0107 dolara, u padu od 0,8 posto, što je rezultat generalnog uzlaznog trenda dolara jer je investitore zahvatila averzija prema riziku, prenosi Rojters.

Istovremeno, dolar se popeo danas na 24-godišnji maksimum u odnosu na jen, pošto snažan jučerašnji izborni rezultat japanske vladajuće konzervativne koalicije za gornji dom paralmenta nagoveštava da neće biti promene labave monetarne politike. Na jutarnjem trgovanju, dolar je dostigao nivo od 137,28 jena, prvi put od kraja 1998. godine.

Kasnije se blago spustio i, prema poslednjim raspoloživim podacima, trenutno se trguje u porasti od 0,6 odsto, na 136,93 jena.

Očekivani novi podaci o daljem usijanju inflacije u SAD u junu podstiču opklade tržišnih aktera da će Federalne rezerve ponovo agresivno povećati kamatne stope, što bi dodatno poguralo dolar na još viši nivo. Učesnici u anketi Rojtersa predviđaju da će junska stopa inflacije u SAD iznositi 8,8 odsto, što bi bio novi 40-godišnji rekord, u odnosu na 8,6 procenata u maju..

Drugi glavni ekonomski događaj ove nedelje biće objava pokazatelja o rastu bruto domaćeg proizvoda Kine za drugi kvartal, koja je najavljena za petak, pri čemu investitori iščekuju da vide koliko je kovid lokdaun pogodio drugu najveću ekonomiju sveta.

Juan je na stranim valutnim tržištima oslabio za 0,4 procenta u odnosu na dolar.

Na kripto berzama, bitkoin se trguje oko nivoa od 20.000 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.