U trendu

Dolar na Å¡estonedeljnom minimumu, bitkoin na 48.000 $

LONDON – Dolar je danas nakratko pao na najniÅŸi nivo od 13. januara, jer se fokus investitora preusmerio na procene kako bi Å¡ef američkih Federalnih rezervi (FED) DÅœerom Pauel mogao da odreaguje na očekivani ponovni rast inflacije.

Nedavni rast inflacionih očekivanja u SAD, zbog opklada investitora na post-pandemijski ekonomski oporavak i takozvanu „reflacionu“ trgovinu, podigao je prinose na američke drÅŸavne obveznice i kratkotrajno ojačao dolar do početka ovog meseca, prenosi Rojters.

Analitičari, međutim, očekuju da će Pauel u danaÅ¡njem obraćanju u Kongresu ponovo pruÅŸiti uveravanja da će FED tolerisati već inflaciju i da neće ÅŸuriti sa podizanjem kamata, Å¡to bi, kaÅŸu, moglo da umiri trÅŸiÅ¡te obveznica i u konačnom ishodu da izvrÅ¡i pritisak na dolar.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, zaključen je u ponedeljak na nepromenjenom nivou od 90,046 poena, nakon što je ranije tokom trgovanja pao na 89,941 bod, na najnişi nivo od 13. januara.

Podaci o pozicijama koje zauzimaju investitori pokazuju da se veliki deo njih kladi da će američki dolar, koji slabi još od prošlog marta, nastaviti da pada tokom globalnog oporavka od pandemije kovid-19.

Evro je ojačao za 0,1 procen at na 1,2168 dolara. Prinosi na drÅŸavne obveznice u evrozoni, koji su takođe rasli, skliznuli su naniÅŸe u ponedeljak nakon Å¡to je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard poručila da banka „pomno nadzire“ rastuće troÅ¡kove zaduÅŸivanja.

Britanska funta je skočila na novi skoro trogodišnji maksimum od 1,4098 dolara, ojačavši na dnevnom nivou za 0,3 procenta, jer investitori računaju da će brzina vakcinacije protiv kovida omogućiti ponovno otvaranje britanske ekonomije tokom narednih nekoliko meseci.

Japanski jen, koji među vodećim svetskim valutama beleÅŸi najloÅ¡ije performanse u 2021. godini zbog rastućih prinosa na duÅŸničke hartije američkog Ministarstva finansija koji mogu da „izvuku“ investicije iz Japana, trgovan je u blagom padu, na nivou od 105,13 jena za dolar.

Bitkoin, najveća kriptovaluta na svetu, pao je za 11 posto na 48.481 dolara nakon što se tokom noći stropoštao na 47.400 dolara, prenosi britanksa agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.