U trendu

Dolar ojačao na četvoromesečni maksimum prema evru

LONDON – Dolar je dostigao danas četvoromesečni maksimum prema evru i dvonedeljni najviši nivo prema japanskom jenu, jer su se trgovci pozicionirali za ranije smanjenje programa podsticaja Federalnih rezervi (FED).

Američka valuta se trguje na nivou od 1,1742 dolara za evro, nastavljajući rast od 0,6 posto zabeležen u petak, izveštava Rojters.

Ovakvom kretanju dolara doprineo je izveštaj o snažnom zapošljavanju u SAD-u za jul 2021, koji je podstakao investitore da se klade da bi FED mogao da počne sa smanjenjem kupovine obveznica već ove godine i sa povećanjem kamatnih stopa 2022.

Prema japanskoj valuti dolar je ojačao na 110,37 jena, nakon rasta od 0,4 procenta krajem prošle sedmice, a napredovao je i prema britanskoj funti dostižući dvonedeljni maksimum od 1,38565 dolara za funtu.

Prema izveštaju američkog Ministarstva rada objavljenom u petak, broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je za 943.000 u odnosu na 870.000 koliko su predviđali ekonomisti u anketi Rojtersa. Brojke o zapošljavanju za maj i jun su takođe revidirane naviše.

FED je postavio kao uslov za pooštravanje monetarne politike oporavak tržišta rada, a većina američkih zvaničnika podržava stanovište da će aktuelni skok inflacije biti prolaznog karaktera, mada se vodi debata o tome koliko bi taj privremeni rast potrošačkih cena mogao da potraje.

Prošle sedmice, potpredsednik FED-a Ričard Klarida nagovestio je da bi uslovi za povećanje kamatnih stopa mogli da budu ispunjeni najkasnije do 2022.

U fokusu tržišnih aktera će ove nedelje biti izveštaj o inflaciji u SAD-u koji treba da bude objavljen u sredu.

Berza u Tokiju danas ne radi zbog državnog praznika, a zatvoreno je tržište kapitala u Singapuru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.