U trendu

Dolar ojačao za 0,4 posto, evro pao za pola procenta

NJUJORK – Dolar je nastavio rast prema korpi valuta na današnjem trgovanju u SAD, dok investitori iščekuju obraćanje predsednika Federalnih rezervi (FED) DŽeroma Pauela u petak kako bi naslutili u kojoj će meri biti agresivna centralna banka u borbi protiv inflacije.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest rivala, ojačao je prema poslednjim podacima s tržišta za 0,42 posto na 108,99 poena, što je blizu 20-godišnjeg maksimuma od 109,29 poena zabeleženog 14. jula, izveštava Rojters.

Jačanje dolara nisu uspeli da zaustave ni današnji podaci koji pokazuju da su nove porudžbine za kapitalnim dobrima proizvedenim u SAD usporile rasl u julu u odnosu na prethodni mesec, što ukazuje na to da se poslovna potrošnja na opremu u tekućem tromesečju teško oporavlja od pada u drugom kvartalu.

Dolar je u utorak krenuo nizbrdo kada je objavljeno da je aktivnost u američkom privatnom sektoru u avgustu slabija nego što se očekivalo i da je prodaja novih porodičnih kuća u SAD pala u julu na najniži nivo u poslednjih šest i po godina.

Evro je, nakon kratkotrajnog oporavka na noćašnjem trgovanju, ponovo danas u padu za 0,49 odsto na 0,9919 dolara. Jedinstvena valuta evrozone je u utorak zabeležila najniži nivo prema dolaru u poslednjih 20 godina od 0,99005 dolara.

Na valutu 19-članog monetarnog bloka pritisak vrši zabrinutost za privredni rast regiona koji se bori s energetskom krizom. Cene gasa na referentnoj holandskoj berzi porasle su na trgovanju za mesec unapred zbog najavljene trodnevne obustave isporuka ruskog gasa preko glavnog gasovoda Severni tok 1, dodaje britanska agencija ne navodeći procenat poskupljenja ili nivo cene gasa

Što se američke monetarne politike tiče, investitori na Vol Stritu su smanjili ranije procene da bi FED mogao da uspori tempo povećanja kamate pošto se inflacija i dalje drži na visokih 8,5 posto na godišnjem nivou, što je znatno iznad ciljane stope centralne banke od 2,0 procenta.

Prema Rojtersu, predsednik FED-a DŽerom Pauel će se u govoru u petak na bankarskoj konferenciji u DŽekson Holu fokusirati na to u kojoj meri bi usporavanje privrede moglo da promeni tempo zaoštravanja monetarne politike, ili da li će potreba da se ukrote inflatorni pritisci nađačati druge ekonomske faktore kojima se FED rukovodi prilikom donošenja odluke o podizanju kamate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.