U trendu

Dolar pada u iščekivanju današnjih odluka FED-a

LONDON – Američki dolar je danas u padu prema većini rivalskih valuta, pošto tržišni akteri očekuju da bi Federalne rezerve (FED) mogle da najave dodatne mere delovanja, dok je kineski juan skočio na najviši nivo od maja 2019. godine.

Odluke američke centralne bnke trebalo bi da budu donete večeras u 18.00 po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Tržišta s nestrpljenjem iščekuju FED-ove ekonomske projekcije, posebno pocenu o kretanju inflacije i šta će to tačno značiti za kamate.

Dolarski indeks koji meri vrednost američke u odnosu na korpu glavnih valuta, oslabio je za 0,3 posto, na 92,836 poena.

S druge strane, većina drugih valuta je zabeležila stabilan rast prema dolaru.

Raspoloženje investitora prema Kini se popravilo, usled poboljšanih izgleda za drugu najveću svetsku ekonomiju zahvaljujući snažnim pokazateljima o maloprodaji i industrijskoj proizvodnji.

Kineska valuta, koja je na putu da zabeleži četvrti uzastopni mesec rasta, dostigla je danas novi rekordan nivo u poslednjih 16 meseci trgujući se na nivou od 6,7536 juana za dolar.

Japanski jen je takođe ostvario značajan dobitak prema dolaru tokom trgovinske sesije, zabeleživši nakratko čak nivo ispod 105 jena za dolar koji nije viđen još od kraja jula.

Evro je porastao prema dolaru za 0,27 procenata, na 1,1852 dolara.
Britanska funta je preokrenula ranije gubitke prema američkoj valuti, ojačavši za 0,6 odsto, na 1,2995 dolara, što je njen najveći dnevni rast u poslednje dve i po nedelje, uoči sutrašnje sednice Banke Engleske.

Dolar je takođe pao za 0,67 procenata prema norveškoj kruni, jer su rastuće cene nafte pomogle jačanju naconalne valute te skandinavske zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.