U trendu

Dolar se drži na 16-mesečnom maksimumu prema evru

TOKIO – Američki dolar se i danas trguje blizu 16-mesečnog maksimuma prema evru, usled rasta zabrinutosti među investitorima u vezi sa uticajem povećanja broja zaraženih kovidom-19 u Evropi, pri čemu je Austrija ponovo uvela potpunu blokadu, a Nemačka razmatra da učini to isto.

Dolar je na azijskom trgovanju dostigao gotovo najviši nivo od početka oktobra prema rizičnijem australijskom i kanadskom dolaru, a i druge valute vezane za robu takođe su pod pritiskom pada cena sirove nafte, izveštava Rojters.

Dodatnu podršku dolaru pružile su izjave zvaničnika Federalnih rezervi (FED) Ričarda Klaride i Kristofera Volera, koji su u petak nagovestili mogući brži tempo smanjenja programa podstiucaja usled ubrzanog oporavka privrede i uzavrele inflacije.

Brže okončanje FED-ovog programa kupovine obveznica povećava mogućnost za ranije podizanje kamatnih stopa. Trenutno se na tržištu predviđa da će Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) početi da povećava kamate sredinom sledeće godine.

Dolarski indeks, koji meri verednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, trgovao se na neznatno promenjenom nivou, na 96,148 poena, ostajući u okvirima prošlonedeljnog 16-mesečnog maksimuma od 96,266 poena.

Evro je oslabio za četvrtinu procenta na 1,12705 dolara, što je njegov najniži nivo u poslednjih 16 meseci.

Američka valuta je ojačala jutros za 0,10 odsto prema kanadskom dolaru vezanom za naftu, na 1,2640 kanadskih dolara, približivši se najvišem nivou od 1. oktobra od 1,2663 kanadskih dolara zabeleženom u petak.

Australijski dolar se oporavio za 0,22 procenta na 0,72525 američkih dolara, poduprt rastom cena rude gvožđa, nakon što je ranije pao na 0,72275 američkih dolara prvi put od 6. oktobra.

Američki predsednik DŽo Bajden verovatno će ove nedelje objaviti svog kandidata za predsednika FED-a, nakon što je obavio razgovore sa sadašnjim predsednikom centralne bake SAD-a DŽeromom Pauelom i guvernerkom FED-a Laelom Brejnard.

Dolar je porastao za 0,1 procenat prema japanskom jenu, koji se takođe smatra sigurnim utočištem, i trgovao se na nivou od 114,15 jena za dolar, što je na sredini raspona u kojem se kretao tokom poslednjih nedelju i po dana.

Na kripto berzama, bitkoin se trgovao za oko 57.500 dolara, konsolidujući se nakon pada sa rekordnog nivoa od 69.000 dolara zabeleženog ranije ovog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.