U trendu

Dolar se oporavio, bitkoin probio nivo od 23.000 dolara

LONDON – Dolar se danas konsolidovao nakon gubitaka zabeleženih u poslednjih nedelju dana koji su ga gurnuli na dvoipogodišnji minimum, zahvaljujući apetitu većeg broja trgovaca koji ulažu u kratke pozicije da ostvare laku zaradu

Istovremeno, bitkoin se trgovao na novom maksimalnom nivou od oko 23.000 dolara, nakon što je noćas dostigao taj istorijski rekord, izveštava Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, oporavio se za 0,2 posto na neznatno ispod 90 poena, ali na nedeljnom nivou beleži pad od jednog procenta. U četvrtak je potonuo na najniži nivo u više od dve godine, na 89,723 poena.

Ovonedeljno prilagođavanje politika centralnih banaka Sjedinjenih Država, Japana, Britanije, Švajcarske i Norveške, prema oceni analitičara, ne bi trebalo da ima veći uticaj na aktuelne trendove na deviznim tržišima i dugoročno slabljenje američkog dolara.

„Najave Federalnih rezervi (FED) od ove nedelje sigurno pojačavaju izglede za labavljenje monetarnih uslova i za povoljniji učinak rizične imovine na berzama, i držaće američki dolar na putu slabljenja“, naveli su analitičari japanske MUFG banke u dopisu klijentima.

Banka Japana je danas najavila produženje korona programa kreditiranja za još šest meseci i neočekivano preispitivanje svoje politike kako bi razmotrila „dalje efikasno i suštinsko monetarno ublažavanje“ zaključno do marta 2021. godine.

Dolar je porastao prema japanskom jenu za čak pola procenta, na 103,595 jena, ali je i dalje za 0,5 posto slabiji prema japanskoj valuti nego prošle sedmice.

Funta je izgubila deo dobitaka prema dolaru i evru, pošto se nastavak pregovora o trgovinskom sporazimu između Velike Britanije i Evropske unije nalazi na ivici provalije.

Glavni pregovarač EU o Bregzitu, Mišel Barnije, rekao je danas da je preostalo još „samo nekoliko sati“ za pregovore o postizanju trgovinskog sporazuma sa Britanijom, pri čemu je put za bilo kakav dogovora „vrlo uzan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.