U trendu

Dolar u padu, funta i evro ojačali

LONDON – Dolar je danas nastavio pad započet u ponedeljak, dok su valute osetljive na rizik, poput britanske funte i australijskog dolara, ojačale tokom noćašnjeg azijskog trgovanja.

Nakon pada od skoro 5,0 posto u januaru, svetske akcije su u februaru krenule uzlaznim putem, a i na valutnim tržištima je prisutna promena kursa.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, krenuo je nizbrdo u ponedeljak sa 19-mesečnog maksimuma zabeleženog prošle nedelje, a jutros je nastavio pad za 0,3 posto na 96,395 poena na trgovanju u 08:11 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Na silazni trend dolara uticao je blagi oprez investitora zbog komentara četiri zvaničnika američkih Federalnih rezervi o tome koliko će povećanja FED-ove kamate uslediti nakon očekivanog prvog podizanja stope u martu.

Dolar je takođe pao prema japanskom jenu i trguje se na nivou od 114,990 jena.

Britanska funta je porasla za 0,2 procenta na 1,34765 dolara.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris DŽonson ponovo se suočava sa zahtevima da podnese ostavku nakon izveštaja u kojem se konstatuju „ozbiljni propusti rukovodstva“ zbog održavanja žurki u premijerovim kancelarijama i rezidenciji tokom karantina.

Rast cena nekretnina u Britaniji se ubrzao u januaru, i to najjačim tempom na početku jedne godine od 2005, objavio je hipotekarni zajmodavac Nejšenvajd.

Evro je danas u porastu za više od 0,2 odsto, i kreće se oko 1,2585 dolara.

Investitori se takođe klade da će Evropska centralna banka početi da povećava kamatne stope ove godine, uprkos njenom zalaganju za ultra labavu monetarnu politiku.

Podaci o inflaciji u evrozoni treba da budu objavljeni u sredu.

Ruska rublja se oporavila na najjači nivo od 24. januara prema dolaru, nakon pada prošle nedelje na 15-mesečni minimum, koji je bio izazvan tenzijama između Moskve i Zapada oko Ukrajine.

Na kripto tržistima, bitkoin je porastao za 0,2 procenta na oko 38.576 dolara, ali je i dalje daleko ispod novembarskog maksimuma od 69.000 dolara.

U Indiji je ministar finansija najavio da će centralna banka uvesti digitalnu valutu u narednoj finansijskoj godini, koristeći blokčejn tehnologiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.