U trendu

Dolazak DFC potvrđuje da je Srbija regionalni lider

BEOGRAD – Dolazak američke razvojne korporacije (DFC), koji je dogovoren sporazumom potpisanim nedavno u Beloj kući u Vašingtonu, još jednom potvrđuje da je Srbija apsolutno regionalni lider, kaže držvani sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

DFC je organizacija koja ima godišnji budžet od 60 milijardi dolara i formirao je lično predsednik SAD, a Stevanović je za Tanjug rekao da njen dolazak znači mnogo s različitih aspekata.

Kako je najavljeno, delegacija DFC dolazi u Beograd već 21. septembra.

„S jedne strane, potvrdiće Srbiji da smo neko na koga ozbiljan, moderan i razvijeni svet u ovom delu evropskog kontinenta ozbiljno računa i da Srbija još jednom potvrđuje status regionalnog lidera apsolutno“, napominje Stevanović.

Naveo je da ono što projektujemo i očekujemo u kontekstu rasta, razvoja i podizanja ekonomije u narednom periodu, naročito u toku i posle korone, možemo da računamo da ćemo biti jedna od prvih ekonomija u Evropi po procentima rasta.

Stevanović je istakao da dolazak institucije poput DFC-a u Srbiju potvrđuje politički, finansijski, poreski, ekonomski i svaki drugi kredibilitet, a i snažan je impuls za sve investitore i iz SAD i iz svih drugih krajeva sveta da dođu u Srbiju i investiraju.

„Konkretno, u tom materijalnom smislu, to znači da će kapacitet tog fonda biti stavljen Srbiji na raspolaganje za infrastrukturne projekte, za putnu i žlezničku infrastrukturu, što je od suštinskog značaja za generisanje rasta. Jedan od stubova rasta i razvoja ekonomije su svakako javna, kapitalna ulaganja“, kaže Stevanović.

Srbija će, naglašava, time za sebe obezbediti dodatnu sigurnost da može u narednom peridu da se bavi ovakvim projektima, a moći će intenzivnije da razvija mehanizme za podršku sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Podsetio je da je ministarstvo u prethodnim godinama mnogo radilo na podršci ovom sektoru kroz različite programe za nabavku opreme, za investicije, za razvoj i za zanavljanje tehnologije.

„Sada sa ovim iznosima koji se mere u milijardama dolara mislim da ćemo imati mnogo više prostora i slobode da razvijamo hrabrije intenzivnije programe kojima ćemo dodatno snažiti najjači privredni sektor u Srbiji, a to je sektor malih i srednjih preuzeća i preduzetnika“, zaključio je Stevanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.