Dolazak Folksvagena bio bi poruka da SRBmože mnogo da ponudi

BEOGRAD – Mogućnost dolaska nemačke kompanije Folksvagen u Srbiju bila bi poruka svetu koliko je naša zemlja povoljna za direktne strane investicije i koliko ima visoko kvalifikovanu radnu snagu, ocenila je danas direktorka sektora za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije (PKS) Jelena Jovanović.

Prema njenim rečima, ako bi Srbija pobediti u takmičenju za Folksvagen, u kojem se, podseća, takmiče Turska, Rumunija, Bugarska, pa i Poljska, to bi ostalim investitorima poslalo signal da naša zemlja može mnogo da ponudi.

Jovanović je u izjavi za Tanjug, a pre početka susreta sa privrednicima iz Nemačke koji su danas deo delegacije ministra privrede i energetike Nemačke Petera Altmajera, kazala da su na sastanku prisutni predstavnici 23 nemačke kompanije.

“Od tih 23 kompanija, 16 već posluju na teritoriji Srbije. Međutim, ostalih sedam kompanija razmišlja da investira u Srbiju, a zanimaju ih sektori životne sredine, energetika, IT. Imaćemo danas konkrente razgovore sa njima, videćemo kakav će biti ishod”, rekla je Jovanović.

Ona je navela da je Nemačka jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, ali i jedan od najznačajnijih investitora.

Jovanović je podsetila da je robna razmena između Srbije i Nemačke već 2013. godine prešla tri milijarde evra, dok je 2018. bila 4,8 milijarde evra.

“Ove godine očekujemo da ćemo preći cifru od pet milijardi evra”, kazala je Jovanović.

Navela je da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija sa nemačkim kapitalom, kao i da nisu sve korisnice državnih subvencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.