U trendu

Domaće investicije neophodne za privredni razvoj

BEOGRAD – Domaće investicije su ‘bakin tajni sastojak’ u receptu privrednog razvoja, a njihov rast se može obezbediti kreiranjem povoljnijeg okruženja za investiranje, ocenio je dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Milan Nedeljković za portal Bonitet.

U intervjuu, on je istakao da do povoljnijeg investicionog okruženja stiže unapređenjem institucionalnog i pravnog okruženja, olakšavanjem načina poslovanja kompanijama, boljim i transparentnijim radom poreske i lokalne uprave, kao i boljom i bržom zaštitom prava investitora.

„U ovom domenu je postignut određen progres u prethodnom periodu, ali postoji još stvari koje treba uraditi“, ukazao je Nedeljković koji je i izabrani spoljni saradnik CESIfo instituta iz Minhena.

On je rekao da je bitno ulagati u obrazovanje i nauku koji stimulišu investicije u proizvode, odnosno usluge koje imaju višu dodatu vrednost i ključne su za napredak naše ekonomije.

Kao treći bitan segment istakao je produbljivanje finansijskog tržišta tako da potrebni novac za investicije može biti dostupan i izvan bankarskog sektora.

Nedeljković je ocenio da je Srbija postigla značajan progres u pogledu makroekonomske stabilizacije u prethodnom periodu, što se ogleda i u stabilnosti očekivanja i ponašanja, i domaćih i inostranih investitora, tokom krize.

Podsetio je da je period između krize Evrozone i pandemije bio jedan od stabilnijih perioda na globalnim finansijskim tržištima u protekle četiri decenije.

„Srbija nije iskoristila priliku da u ovim uslovima ubrza razvoj domaćeg finansijskog tržišta koje je od presudnog značaja za unapređenje finansiranja domaćih firmi. Razvoj finansijskog tržišta nije ključna funkcija kreatora ekonomske politike, ali na pozitivnom primeru zemalja jugoistočne Azije (Malezija, Indonezija i drugi) vidimo da on može dati značajan doprinos na iniciranju tog puta“, naveo je on.

Govoreći o novim projekcijama MMF-a koje za Srbiju predviđaju rast BDP-a od približno pet procenata, što je jedna od najvećih stopa u regionu, on je istakao da je „tema privrednog rasta postala rijalitizovana“.

„Naše društvo treba da interesuje ekonomski razvoj, a to je mnogo širi pojam od stope rasta BDP-a, koji uključuje pitanja kvaliteta životne sredine, nejednakosti, inkluzije, koja se retko spominju“, istakao je on.

Nedeljković je ocenio da je pomoć države odigrala značajnu i pozitivnu ulogu u premošćavanju krize za značajan broj preduzeća, naročito u domenu pružanja likvidnosti na početku krize.

„Međutim, da bi mere dostigle maksimalan pozitivan efekat, iz perspektive društva, odnosno nas poreskih obveznika, one bi trebalo da budu selektivnije, kao što je u određenoj meri učinjeno u paketima iz ove godine“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.