U trendu

Domaći i strani radnici u Crnoj Gori biće isto plaćeni

PODGORICA – Minimalne zarade za strane državljane u Crnoj Gori biće od 1. jula jednake kao za domaće radnike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako prenosi portal CdM, izmenilo Pravilnik o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad u delu koji se odnosi na iznos minimalne zarade za strane državljane, odnosno minimalna zarada je prilagođena minimalnoj zaradi u Crnoj Gori.

Kako su saopštili iz MUP-a, definisano je da se dokazom o posedovanju sredstava za izdržavanje za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad smatra pisana ponuda poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mestu, u kojoj je naveden minimalni iznos zarade koji ne može biti manji od minimalne zarade u Crnoj Gori.

“Na taj način se otklanja dilema koja je postojala u primeni prethodnog pravilnika i izjednačavaju se prava domaće radne snage sa pravima stranih radnika, odnosno isti rad će se jednako plaćati, bez obzira na to odakle je zaposleni”, dodali su iz MUP-a.

Ističu da navedena izmena obezbecjuje povoljniji privredni ambijent i adekvatnu radnu snagu u susret turističkoj sezoni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.