U trendu

Domaći proizvođači hrane na prestižnoj izlozbi u Kelnu

BEOGRAD – Širok asortiman proizvoda iz Srbije počev od meda, džemova i slatkiša, preko sokova, vina i rakija do čuvenog srpskog ajvara, biće predstavljen posetiocima Međunarodnog sajma prehrambene industrije ANUGA, koji se od sutra do 13. oktobra održava u Kelnu.

Takođe, domaći proizvođači će predstavit i sušeno i liofilizovano (sušenje dubokim zamrzavanjem) voće, dečiju hranu i mlečne proizvode.

Uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), srpske kompanije sedmi put će promovisati svoju izvoznu ponudu na dva nacionalna štanda jednom za proizvođače gotovih proizvoda i drugom na kome će biti predstavljeni smrznuti proizvodi, saopštila je PKS.

Na Nacionalnom štandu gotovih proizvoda izlaže 14 naših firmi: Cmana Krnjevo, Zdravo organik Selenča, Interfood 60 Čačak, Natura gusto Paraćin, BG Produkt 1996 Kruševac, Mlekara Šabac, Budimka Požega, Van Drunen Farms Europa Banatsko Karađorđevo i Sanum Per Fructus Kragujevac.

Takođe, Vino kalem Velika Drenova, Fabrka dečije hrane Dobanovci, Flama fructis Jazak, Medela Vrbas i Tisacoop Kanjiža.

Na drugom nacionalnom štandu predstaviće se 13 kompanija sa asortimanom smrznutog voća i povrća: PIK Bečej, Frikom Beograd, ITN Group Zemun, Voćar Svilajnac, Master Fruit Beograd, Masli Leskovac, Friglo Sutjeska, Frigo-Paun Požega, Euro Frigo Požega, Laki Arilje, Sweet House Exclusive Sopot, Mirax agrar Beograd i BMN Malinas Požega.

„Cilj nastupa naše privrede na ovom najvećem prehrambnom sajmu u Evropi jeste promocija i povećanje izvoza iz Srbije na tržište Nemačke i cele EU. Ovogodišnja ANUGA biće održana u hibridnom formatu, koji podrazumeva učešće izlagača na sajmu uživo, ali i na digitalnoj platformi Anuga@home koja će biti aktivna do kraja godine i služiće kao jedinstvena mreža za povezivanje svih izlagača i posetilaca sajma“, kaže Zorana Delić iz Privredne komore Srbije.

Ova manifestacija, prema njenim rečima, pruža mogućnosti srpskim kompanijama da se upoznaju sa novim proizvodima, tehnologijama i svetskim trendovima u prehrambenoj industriji, upoznaju nove dobavljače za evropsko i druga inostrana tržišta, sagledaju svoju poziciju u odnosu na tržišnu utakmicu i konkurenciju.

Sve inovacije, najnoviji trendovi u industriji hrane, zanimljive činjenice o budućnosti prehrambene industrije biće predstavljene tokom pet dana trajanja sajma.

Manje šećera, manje veštačkih sastojaka, zamenska mesa i alternativni proteini, super hrana, bez glutena, korišćenje drevnih žitarica i više bil?nih i prirodnih aroma, samo su neki od trendova o kojima će se više čuti na sajmu u Kelnu.

ANUGA je najveći svetski međunarodni sajam prehrambene industrije i najznačajniji za sve proizvođače i izvoznike hrane širom sveta.

Održava se svake druge godine u Kelnu, u sajamskom prostoru KELN MESE (Koelnmeše GmbH) površine 284.000 metara kvadratnih.

U 2019. godini 7.972 izlagača iz više od 100 zemalja predstavilo je svoje proizvode pred više od 170.000 posetilaca iz 200 zemalja sveta.

Sajam čini 10 tematskih celina odvojenih po paviljonima – gotovi proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, smrznuti proizvodi, meso i mesne prerađevine, alkoholna i bezalkoholna pića, topli napici, pekarski proizvodi, organski proizvodi i anuga kulinarski koncept.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.