U trendu

Dombrovskis: Evropska komisija ce podići prognozu inflacije

NJUJORK – Očekuje se da će se ekonomija evrozone suočiti sa višom inflacijom ove i 2023. godine, kažu evropski zvaničnici, koji intenziviraju rad na kriznim planovima za mogući trajni prekid isporuka ruskog gasa.

Evropa je pod jakim pritiskom nakon ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu rast cena energije podstiče inflaciju širom regiona. Malo je verovatno da će se ta ekonomska realnost uskoro promeniti, budući da se najavljuje novo revidiranje prognoze potrošačkih cena naviše u 27-članom bloku, piše CNBC.

„Ono što vidimo je da ekonomski rast pokazuje priličnu otpornost ove godine, ali se ipak može očekivati izvesna revizija naniže, a još veća za narednu godinu zbog mnogih neizvesnosti i rizika“, izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije (EK).

Nažalost, uzlazni trend inflacije nastavlja da iznenađuje, tako da će prognoza ponovo biti revidirana naviše, rekao je on novinarima uoči sastanka ministara finansija zemalja EU u ponedeljak, prenosi američki medij.

Evropska komisija će predstaviti nove ekonomske prognoze u četvrtak. Komisija je u maju projektovala stopu privrednog rasta od 2,7 posto za ovu godinu i 2,3 procenta za sledeću, kako za EU u celini, tako i za evrozonu.

Što se tiče inflacije u evrozoni, EK je procenila da će ona dostići 6,1 odsto u 2022. godini, pre nego što dogodine padne na 2,7 posto.

U razgovoru za CNBC, Dombrovskis je rekao da radna verzija prognoze ne polazi od pretpostavke potpunog prekida isporuka ruskog gasa u narednim mesecima, ali taj rizik „ne možemo da isključimo“.

„Jasno je da se pripremamo za to na nivou EU, a i zemlje članice se pojedinačno pripremaju za tu mogućnost“, naveo je Dombrovskis.

Komisija bi sledeće nedelje trebalo da iznese predloge o tome kako zemlje EU treba da se pripreme za zimu zbog smanjenih isporuka gasa iz Rusije.

„Ono što bi moglo da promeni situaciju u kojoj se nalazimo i da nas dovede u još težu ekonomsku poziciju je prestanak isporuka i stvarna nestašica snabdevanja“, rekao je za CNBC Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju.

Dotok gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 obustavljen je u ponedeljak zbog redovnog godišnjeg remonta koji treba da traje do 21. jula, a evropski lideri strahuju da Moskva možda neće ponovo pokrenuti isporuke tim cevovodom kada se radovi završe.

Portparol nemačkog Ministarstva ekonomije rekao je, prema Rojtersu, da je teško predvideti šta će Rusija uraditi posle tog datuma, dok je irski ministar finansija Paskal Donohoe izjavio da trajni prekid ruskih isporuka predstavlja „značajan rizik“.

„To je, naravno, zabrinjavajuće i nešto što vrlo pomno pratimo. Kratkoročno preduzimamo korake u smislu izgradnje kapaciteta za skladištenje gasa, a srednjoročno se radi na nalaženju alternativnih izvora energije, osim uvoznog gasa. Dakle, mi to prepoznajemo kao značajan rizik, i na tome radimo već neko vreme“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar