U trendu

Donev: Gasni interkonektor za sigurno snabdevanje gasom

SOFIJA – Predsednik tehničke vlade u Bugarskoj Galeb Donev izjavio je danas, na otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke dužine 182 kilometra, da je to veoma važan projekat za dve zemlje i ceo region, ali i Evropu, koji u ovoj situaciji diverzifikuje izvore snabdevanja gasom.

„Naš zajednički napor je uspeo i ovaj projekat je danas opertivan, novi gasovod ima kapacitet da zadovolji domaće potrebe“, istakao je Donev.

On je kazao da je diverzifikacija snabdevanja gasom za Bugarsku ključna za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja gasom.

Donev je rekao da će taj projekat poboljšati i pregovaračku poziciju te zemlje.

Intekonektor je od suštinskog značaja za Bugarsku i obezbeđivanje dovoljnih količina gasa, a posebno imajući u vidu energetsku krizu i veliki rast cena energenata, naveo je Donev.

Premijer Bugarske je napomenuo da je energetska kriza dodatno pojačana ratnim konfliktom između Rusije i Ukrajine.

Donev je podsetio da je oštećen i gasovod Severni tok pre nekoliko DANA i naglasio da je ugroženo snabdevanje Evrope gasom.

U kontekstu tih višestrukih izazova projekat gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke ima strateši značaj i nadilazi granice samo dve zemlje i da će gas moći da dobijaju i zemlje u okruženju, kao i da dobijaju tečni prirodni gas iz Grčke, kao i centralna Evropa.

Kazao je da će LNG terminal u Aleksandropolisu na severu Grčke biti gotov, kako se očekuje, do kraja naredne godine, koji će dodatno multiplikovati izvore snabdevanja.

„Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbedićemo alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona“, naglasio je Donev.

On je dodao da će to pomoći Evropi da se oslobodi od zavisnosti od samo jednog snabdevača gasom.

Donev je ukazao i na značaj gasovoda TAP i TANAP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar