najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

'Dosta je bilo' traži objavljivanje ugovora o Železari

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zatražio je danas od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da se izjasne o tome da li podržavaju ministra privrede Željka Sertića u njegovom, kako navode, protivzakonitom skrivanju svih ugovora Železare Smederevo o angažovanju stranih menadžera.

„Iskustvo nas uči da se iza svih ovakvih tajnih ugovora krije korupcija. Pitamo Aleksandra Vučića: šta je to u ugovoru za šta javnost ne sme da zna“, pitaju iz pokreta.

U saopštenju podsećaju da je pokret po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražio od ministarstva i Železare sve ugovore koji se tiču angažovanja stranih menadžera, kao i nevladina organizacija Transparentnost – Srbija.

„Ministar Sertić je, zbog zahteva da objavi ugovor države sa privatnom firmom, javno optužio i Transparentnost Srbije i predsednika pokreta Sašu Radulovića da nameravaju da zloupotrebi ugovor o upravljanju Železarom, a otišao je tako daleko da je čak konstatovao i da bi objavljivanje ugovora moglo da ‘ugrozi ne 5.000 zaposlenih u Smederevu nego 15.000 indirektno zaposlenih’ i da ima ‘nesagledive štete po pitanju poverenja investitora u Srbiju'“, piše u saopštenju.

Pokret oštro protestuje protiv takvih „nepromišljenih“ izjava ministra Sertića i podržava stav Transparentnosti da kršenje Zakona o informacijama od javnog značaja u slučaju ministra Sertića „može imati i karakter zloupotrebe službenog položaja“.

Oni zahtevaju da se svi ugovori države sa privatnim firmama objave i da se poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Iz pokreta podsećaju da je Prekršajni sud u Beogradu, zvanično, na osnovu zahteva pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“, pokrenuo prekršajni postupak protiv ovlašćene službenice u Ministarstvu privrede, zbog skrivanja dokumentacije i ugovora o izboru i angažovanju stranog menadžmenta u „Železari Smederevo“.

Praksu tajnih dogovora, ugovora i nepotrebnog bacanja novca na strane menadžere uveo je bivši ministar i lider G17 plus Mlađan Dinkić, a kako ističu, usavršio Aleksandar Vučić.

Pokret „Dosta je bilo“ zahteva uvođenje reda i transparentno poslovanje jer je to, prema njihovoj oceni, jedini način da se u Srbiji iskoreni korupcija.

(Beta)

1 komentar
  1. Neregistrovan

    E i ovaj je b… Ko je on da traži bilo šta i u čije ime. Ne osećam da je predstavnik naroda, a ponajmanje moj, a ja sam deo naroda. I zašto ga objavljujete? Kada bi on želeo dobro Srbiji, imao bi podršku, ali ovako ne.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike