U trendu

Dostignut pretkrizni nivo, za SRB važan oporavak evrozone

BEOGRAD – Srbija je već u prvom kvaratalu ove godine dostigla pretkrizni nivo zahvaljući ostvarenom rastu i činjenici da je imala jedan od najmanjih padova BDP-a u odnosu na druge zemlje Evrope, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

On je novinarima na Kopaonik biznis forumu rekao da je u ovom trenutku za Srbiju važno kojom brzinom se oporavljaju zemlje evrozone, pre svega Italija i Nemačka, kao naši glavni trgovinski i inesticioni partneri.

Smatra da je Srbija u prilici da koristi šanse koje je pandemija stvorila, pre svega, kada je reč o povlačenju kapitala velikih multinacionalnih kompanija sa Dalekog istoka kao posledica prekida globanog lanca snabdevanja.

“Te kompanije traže novu destinaciju investiranja i Srbija, ukoliko bude u narednom periodu sprovodila reforme, koje se pre svega odnose na unapređenje kvaliteta institucija, poslovnog ambijenta i prilagođavanje obrazovnog sistema novim uslovima koje sa sobom nosi 4. Indusrijska revovlucija, siguran sam da Srbija može da bude jedna atraktivna destinacija upravo za te velike inevsticije”, kaže Vlahović.

Naglasio je da je neophodno razvijanje onih privrednih sektora u Srbiji koji donose visoki tehnički progres, a s druge strane visoku produktivnost i sektora uključenih u međunarodno tržiste i onih sektora koji proizvode proizvode sa visokom dodatom vrednošću, takozvani razmenjivi sektori.

“To je nešto što Srbiji može obezbediti u narednom periodu jedan robusni skokoviti rast da bi se i životni standard u relativno kratkom periodu značajno poboljsao”, smatra Vlahović.

Upitan da li smo naučili lekcije iz pandemije kada je reč o ulaganju u zdravstvo, Vlahović je rekao da se to odnosi i na ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, a posebno u zaštitu životne sredine.

Na pitanje o povećanju ulaganja u odbranu i naoružanje, Vahović je rekao da mu je kao ekonomisti teško da kritikuje povećanje tih takozvanih ekonomski neproduktivnih rashoda i naveo da nije svako kapitalno ulaganje jednako delotvorno na ekonomsku aktivnosti i na životni standard.

“Ne znam kakva je odbrambena politika, teško mi je da to komentarišem, ali samo mogu da kažem da takva ulaganja nemaju značajnog uticaja na ekonomsku aktivnost”, kaže Vlahović.

Naveo je da i ulaganje u zdravstvo i obrazovanja nema neposrednog efekta na ekonomsku aktivnost, ali da su takva ulaganja opravdana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.