U trendu

Dragi: Deblokirati ukrajinske luke uz garancije Zelenskom

PARIZ – Globalni napori u cilju izbegavanje prehrambene krize treba da počnu u ukrajinskim crnomorskim lukama, a Kijevu su potrebna uveravanja da one neće biti napadnute, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.

Isporuke žita iz Ukrajine, velikog izvoznika, naglo su opale od početka invazije Rusije, što je izazvalo strah od nestašice hrane u najugroženijim zemljama, prenosi Rojters.

„Moramo da deblokiramo milione tona žita koje su tamo zarobljene zbog sukoba. Posrednički napori Ujedinjenih nacija i Turske su značajni koraci“, naglasio je Dragi u obraćanju na ministarskom sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

On je naveo i da se „predsedniku Volodimiru Zelenskom moraju ponuditi uveravanja koja su mu potrebna da luke neće biti napadnute“.

Rusija je saopštila da su isporuke žita sprečene minama koje je postavila Ukrajina u sopstvenim lukama i da zapadne sankcije i problemi u globalnom lancu snabdevanja izazivaju rizik od globalne nestašice hrane.

Zajedno sa uvećanim cenama energenata, rastuće cene hrane doprinose rastu inflacije u bogatim zemljama, podstičući centralne banke da podignu kamatne stope, izjavio je Dragi, koji je ranije bio na čelu Evropske centralne banke, prenosi Rojters.

On je još rekao da je potrebno smanjiti cene energenata i da bi ograničenje cena na uvoz ruskog gasa, o kojem su lideri EU razgovarali prošle nedelje, pomoglo da se zadrži inflacija i povećaju prihodi Evropljana, a da bi se time smanjio i priliv sredstava u Moskvu,navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar