U trendu

Dragi: Veći uvoz alžirskog gasa od jeseni

MILANO – Italijanski premijer Mario Dragi danas je izjavio da je postigao dogovor o većem uvozu prirodnog gasa preko mediteranskog gasovoda iz Alžira.

Nakon sastanka sa alžirskim predsednikom Abdelmadžidom Tebunom u glavnom gradu te severnoafričke zemlje, Dragi je rekao da je sporazum o izvozu veće količine gasa u Italiju važan odgovor u ostvrenju strateškog cilja – što bržeg pronalaženja zamene za ruske energente i dodao da će i drugi to pratiti, prenosi AP.

Agencija ističe da je Rusija najveci snabdevač Italije prirodnim gasom sa oko 40 odsto udela u ukupnom uvozu tog energenta, a sledi je upravo Alzir, koji preko transmediteranskog gasovoda u Italiju šalje oko 21 milijardu kubnih metara gasa.

Prema navodima italijanske energetske kompanije „Eni“, ovim sporazumom izmedu nje i alžirske kompanije „Sonatrać” u naredne dve do tri godine počev od jeseni biće pridodato do devet milijardi kubnih metara gasa iz pomenute afričke zemlje, što bi nadmašilo sadasnjih 29 milijardi kubnih metara gasa koji se u Italiju doprema iz Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar