U trendu

Drašković: Radimo i na kovalidaciji dokumentacije za oko tri miliona objekata

KOPAONIK – Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković izjavio je danas na 30. Kopaonik biznis forumu da potpuna digitalizacija i servisna orijentacija usluga koje su građanima i privredi veoma lako dostupne dokazuju da je RGZ jedan od lidera u toj oblasti, kao i da se radi na kovalidaciji dokumentacije za oko tri miliona objekata da bi mogli da budu upisani u katastar.
Drašković je na panelu „Poslovna klima i digitalizacija javnih usluga: dostignuća i izazovi“ na kojem je govorio i ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović, rekao da je RGZ objavio i Registar neregulisanih objekata u katastru nepokretnosti po kojem ih u Srbiji postoji 4,78 miliona.

Od tog broja, kako je rekao tri miliona ima neku vrstu dokumentacije koja, iz različitih razloga, nije podobna za upis u katastar.
Sa Ministarstvom pravde radi se na procesu kovalidacije dokumentacije da bi se pomoglo građanima da pređu u regulisani status.
„Britansko-američka studija pokazuje da sređivanje sistema zemljišne administracije, povećanjem broja regulisanih objekata u katastru nepokretnosti, povećava BDP do sedam odsto u razvijenim zemljama, dok je u nerazvijenim ovaj procenat još veći“, rekao je Drašković.
Direktor RGZ je podsetio da je u registru regulisanih objekata u katastru nepokretnosti evidentirano više od 4,91 miliona objekata.
Na panelu je govorio i o hakerskom napadu koji je na nekoliko dana zaustavio rad RGZ i poručio da su takve situacije neminovnost, jer što više napredujemo u sferi digitalizacije bivamo sve izloženiji takvim napadima.

Naglasio je da je zahvaljujući novom bezbednosnom protokolu smanjen broj dnevnih pokušaja udara hakera sa 26.000 na tri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.