U trendu

DRI: DIPOS daje u zakup nepokretnosti isključivo pogodbom

BEOGRAD – DIPOS DOO Beograd daje u zakup nepokretnosti u vlasništvu Republike Srbije isključivo neposrednom pogodbom, što bi trebalo da se primenjuje samo izuzetno, a elemente za obračun i isplatu osnovne zarade je u 2017. umesto Skupštine Društva propisao direktor, što je suprotno propisima, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

U nalazima Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja DIPOS-a za 2017. godinu, DRI je navela da je to preduzeće isplatilo 3,2 miliona dinara više za naknadu za ishranu tokom rada, 1,4 miliona dinara više za regres za korišćenje godišnjeg odmora i 1,7 miliona dinara više za uvećanje zarade po osnovu vremena provedenog na radu, odnosno minuli rad.

Bez propisane saglasnosti, navodi DRI, u DIPOS-u je 2017. angažovano više od 10 odsto zaposlenih po ugovorima o delu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima što, kako ocenjuje, nije u skladu sa propisima.

Prosečan broj anagažovanih lica po tim ugovorima u prošloj godini je bio 54, dok je prosečan broj zaposlenih u tom periodu 51.

Nalaz DRI je pokazao i da je DIPOS zaključio ugovore o snabdevanju toplotnom energijom s kupcima (zakupcima) i pored toga što nema licencu iz oblasti proizvodnje, distribucije, upravljanja i snabdevanja energijom.

Ukupni prihodi po tom osnovu, kako dodaje DRI, iznosio je 6,7 miliona dinara.

Međutim, tokom revizije donete su izmene i dopune Pravilnika o radu kojim su uređeni elementi za obračun i isplatu osnovne zarade na koji je Skupština Društva dala saglasnost.

Takođe, kako navodi DRI, sačinjen je i Pravilnik o praćenju zaključenih ugovora o zakupu, a pribavljena je i saglasnost Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje za 56 lica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar