U trendu

DRI: Prijave protiv 5 fakulteta

BEOGRAD – Državna revizorska institucija podnela je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv pet fakulteta koji su greškom Ministarstva prosvete isplaćivali veće plate zaposlenima, rekao je predsednik DRI Duško Pejović na današnjem predsedstavljanju izveštaja o radu za 2018. godinu.

On je rekao da su prijave podnete protiv odgovornih na Ekonomskom i Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, Pravnom i Filizofskom u Novom Sadu, dok nije mogao da odgovori na pitanje da li je prijava podneta i protiv nadležnih u Ministarstvu prosvete.

Pejović je objasnio da je do greške došlo kod pripreme budžeta Ministarstva prosvete pa je pet fakulteta dobilo više novca a tri fakulteta manje i dodao da su za budžet korišćeni podaci iz 2014. godine.

Na osnovu revizija koje je DRI uradio prošle godine podneta je 21 krivična prijava a od toga protiv devet lica u Jagodini, za šest lica u Novom Pazaru, po dva lica u Lučanima i Kraljevu, i po jednom licu u Vranju i Preševu.

DRI je tokom 2018. godine podneo i 26 prijava za privredni prestup, kao i 242 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka a nadležnim tužilaštvima DRI je podneo i 30 informacija na dalje postupanje i ispitivanje da li postoje krivična dela u radnjama koje su revizori utvrdili.

Od osnivanja DRI je ukupno podneo 263 krivične prijave od kojih je 129 zastarelo, saopštio je Pejović i naveo podatak da je 49 postupaka na osnovu prijava do sada završeno oportunitetom – odnosno dogovorom sa tužiocem, a 47 postupka i dalje traje.

DRI je od osnivanja podneo i 2.165 prekršajnih prijava od čega je do sada bilo 1.022 osuđujuće odluke prekršajnih sudova, dok su privredni sudovi na osnovu 179 prijava za privredni prestup do sada doneli 38 osuđujućih odluka, konstatovao je Pejović dok je 138 postupaka u toku.

Kako je danas rečeno tokom revizija sprovedenih u 2018. godini utvrđene su greške i nepravilnosti u iznosu od 217 milijardi dinara.

Pejović je objasnio da je 195 milijardi iznos od grešaka u finansijskim izveštajima dok je za utvrđene nepravilnosti iznos 22 milijarde dinara.

DRI je tokom 2018. godine subjektima revizije dala 2.130 preporuka da otklone greške i nepravilnosti što je manje nego godinu dana ranije kada je bilo 2.518 preporuka od kojih je, kako je konstatovano, izvršeno 73 odsto.

Revizorska institucija je u 2018. godini sprovela reviziju 209 subjekata a među više od 430 „revizorskih proizvoda“ urađen je 141 izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, 58 revizija pravilnosti poslovanja a državni reviziori su uradili i dva izveštaja o svrsishodnosti poslovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.