U trendu

DRI: Problemi u upravljanju IT sistemima objedinjene naplate

BEOGRAD – Državna revizorska institucija ukazala je da je neophodno unaprediti upravljanje IT sistemima u javnim komunalnim preduzećima za objedinjenu naplatu usluga kako bi bile sprečene posledice neželjenih događaja.

DRI je predstavljajući Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje informacionim sistemima u javnim preduzećima za objedinjenu naplatu“ navela da je kontrolisanim subjektima uputila 34 preporuke.

Predsednik DRI Duško Pejović ocenio je da je ovom revizijom utvrđen niz problema u upravljanju IT sistemima objedinjenje naplate, kao i u slučaju novih obaveza iz Zakona o informacionoj bezbednosti i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

On je naglasio da DRI nastoji da sprovođenjem IT revizija pomogne u jačanju državnih kapaciteta u oblasti digitalizacije društva koja je strateško državno opredeljenje.

Vođa tima revizije Dragan Stojanović naglasio je da su analizom obuhvaćene aktivnosti javnih komunalnih preduzeća za objedinjenu naplatu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u 2018. i 2019. godini.

„Beogradsko JKP Infostan tehnologije i niško JKP Objedinjena naplata nisu postavili efektivan plan kontinuiteta poslovanja i plan oporavka od havarija“, naveo je Stojanović.

DRI je takođe utvrdila da ta dva preduzeća nisu obezbedila usaglašavanje podataka na automatizovan način.

Izvštaj o reviziji je pokazao da se mnogi poslovi obavljaju na uhodan način koji često nije dokumentovan, tako da postupanje zavisi od neposrednog izvršioca.

Zaključeno je da iako postoji dovoljno stručnog znanja i višedecenijskog iskustva, neophodno je inoviranje aplikativnih kontrola zbog rastućih potreba korisnika, kao i zbog novih zakonskih obaveza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.