U trendu

Drzava da otkupi akcije Progresa i spasi svoju imovinu

BEOGRAD – Udruženje malih akcionara (UMA) kompanije Progres AD pozvalo je državu Srbiju da preuzme njihove akcije po ceni ne manjoj od 600 dinara po akciji umesto što kroz naplatu poreza gura tu kompaniju u stečaj i rasprodaju.

U saopštenju koje za UMA Progres potpisao predsednik upravnog odbora Zoran Labus navodi se da bi tako Srbija dobila logistički prostor od sedam hektara otvorenog i 24.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora.

Navode da bi preuzela i ogroman visokoregalni magacin pogodan za skladištenje robnih rezervi Srbije čime bi uštedeli zakupninu koju sada plaćaju.

Ističu da bi Galerija Progres odmah mogla da se reorganizuje kao galerija Grada Beograda, a da bi ostalih 3.000 kvadratnih metara u palati Progres država mogla da proda i isplati ulaganje u otkup akcija malih akcionara.

Alternativa bi bila, navode oni, da tim prostorom upravlja beogradski poslovni prostor bilo da ga rentira ili da na korišćenje nekoj od državnih institucija.

„Za otkup svih nasih akcija, potrebno je svega oko 14,7 miliona evra iako je ukupna vrednost nasih akcija daleko veća, ukoliko se uzmu u obzir Progresove investicije u inostranstvu“, navode oni.

Smatraju da bi država u tom slučaju imala moć da u bilateralnim sparazumima reguliše sva ulaganja čija je vrednost ogromna, a koje je Progres imao u Ruskoj Federaciji, Hrvatskaj, BIH i Severnoj Makedoniji.
UMA Progres navodi da je Srbija postala većinski vlasnik Progresa 2011. godine kada je Progres imao imao 15,6 miliona američkih dolara na računu banke u Srbiji.

„Vlada je jednostavnim nalogom mogla da skine svoj novac. Umesto toga konvertovala je potraživanja u akcije po nominalnoj ceni od 600 dinara“, navode u saopštenju.

Navode da je i rukovodstvo Progresa po ovlašćenju Republike pokrenulo unapred pripremljeni plan reorganizacije.

„Plan je uspešno okončan i svi poverioci su podmireni kvadratima poslovnog prostora u palati Progres“, navode iz UMA Progres.

Ističu da Srbija sada neopravdano traži plaćanje poreza na dobit za šta Progres nema novca, niti poslovnih aktivnosti.

„Čudno je da sad Vlada Srbije ne želi da konvertuje potraživanja u akcije kompanije, već isključivo trazi novac. Kako Progres nema mogućnosti za plaćanje, moraće u stečaj“, upozoravaju iz UMA Progres.

Državu sumnjiče da je uprkos ingerencijama koje je imala propustila da zaštiti ulaganja Progresa u inostranstvu.

„Država Srbija, svojim činjenjem i ne činjenjem je upropastila i svoj i kapital malih akcionara, jer sve vodi stečaju“, navode oni.

Strahuju od rasprodaje imovine tokom stečaja i ističu da je nonsens gurati Progres u stečaj jer je i poverilac i većinski vlasnik – država Srbija.

„Ovo znači da će Srbija naplatiti svoja potraživanja od Progresa preko stečajnog upravnika, a izgubiti mnogostruko više i svog i kapitala malih akcionara“, navode oni.

Iznose sumnje da će na kraju neko kome je namenjen Progres tu kompaniju dobiti za sitne pare.

“ I za državu, i za nas male akcionare, je jedini pravi izlaz, da Vlada Srbije otkupi akcije od malih akcionara“, zaključuju oni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.